Pe Str. Mioriței, la intersecția cu Băncii și Buciumului, se crease la începutul anilor 90 un fel de vad. Avea ca punct de referință Bufetul „Zorile”, Restaurantul „Gambrinus” (mai la vale era restaurantul „Miorița”), și cei „2 măgari” ( blocurile turn dinspre gară). Spiritul latin, înfluențat de cel slav, cel balcanic, ca într-un amalgam, au dat naștere unui fenomen comercial aproape uitat la noi.
Acela de bazar. Locul unde se întâmplă ceva, și găsești de toate. Aglomerația creată a determinat autoritățile să ia măsuri, mutându-i pe cei care vindeau marfă adusă de la ruși, polonezi, bulgari, turci, mai la periferia orașului. S-a amenajat astfel un spațiu viran pe Str. Milcov, funcțional și astăzi, care a preluat ceva din denumirea deja consacrată, cunoscut apoi ca: „Noul Târg de Ruși”. Piața Miorița s-a transformat. A fost modernizată, acoperită.
În locul tarabelor au apărut magazine, standuri, majoritatea aprovizionate tot cu marfă de import. Un spațiu mega dar înghesuit, cu puține locuri de parcare, și coadă la semafor pe străduțele cu două benzi. Altele sunt cu sens unic. Să mai răsufle puțin cartierul. Vadul s-a îngustat dar amprenta locului, obișnuinței – nu-i nărav, a rămas. Mai găsești între mașinile parcate și trotuar, mari evazioniști care fentează finanțele Statului.
Au la ofertă fructe culese din grădină, ciorchini de struguri, nuci abia decojite, bureți adunați din pădure. Hribii, tranșați în două, să vadă lumea că nu au viermi, vin din zona Balcanilor (Buhuși). Ghebele se mai gândesc, după ce anul ăsta parcă a plouat cu „porcini”, cum le zic românii „italinizați”.
Un bătrânel, așezat pe un scăunel pliant, încearcă să vândă și el ceva din tehnologia, revoluțianară acum câteva decenii, adunată în debara. Un aparat de măsură, o veioză stilizată, trusă cu compas, calculator de birou cu funcțiile sinus și cosinus… Sigur are clienți! Nostalgici, meseriași ca și el, acum pensionari, dar care nu cumpără. Măcar cu cine să mai schimbe o vorbă.
E grea singurătatea bătrâneții. Din Piața Mioriței de altădată, plină de forfotă și viață, modernizată, astăzi a rămas doar numele. Unde să amenajezi un târg pentru producători? Clienți sigur ar fi.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.