O știre de presă face, în aceste zile, furori mai ales printre oamenii de afaceri și printre cei pasionați de investițiile pe piața de capital. Aproximativ 200 de persoane – se spune – au picat în plasa unor așa-ziși brokeri din București, care i-au mințit în ultimul an pe clienți că au câștiguri înfloritoare. Tranzacțiile erau, de fapt, simulate pe o platformă, ca într-un joc pe calculator.
Cazul ne aduce aminte de un controversat om de afaceri și broker, care acum câțiva ani a fost nevoit să fugă în Elveția, pentru că ar fi „țepuit” mai mulți clienți cu investiții propuse la bursă. Într-un final, oamenii s-au trezit cu toate conturile goale.
Astfel de întâmplări au mai existat și probabil vor mai exista, dovadă că chiar acum se vorbește despre altele dintre ele. Piața de capital nu a intrat, însă, în colaps după descoperirea lor. Bursa există și funcționează bine-merci.
Dar piața de capital nu este chiar o jucărie pentru oricine, un fel de loterie în care pui niște bani și te aștepți să-i înmulțești într-o perioadă de timp precum se întâmpla, tot cu ani în urmă, la celebrele caritas-uri.
Un amic căruia încercam să-i explic, odată, avantajele jocului la bursă, un om care nu avea încredere nici în lozul în plic, dar mai ales în piața de capital, mi-a replicat scurt, dar cuprinzător: „la bursă unii câștigă, dar asta înseamnă că alții trebuie să piardă”. Și avea dreptate. Cam asta e bursa, însă, dincolo de bagatelizarea mecanismului ei, mulți nu văd avantajele unui joc investițional care trebuie făcut, evident, cu atenție și cu inteligență.
Iar cine cade în plasa unor falși brokeri, care promit marea cu sarea, e clar că este unul dintre foștii sau potențialii clienți ai jocurilor de tip Caritas. Deschideți ochii!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.