Centrul de Cultură „George Apostu”, în parteneriat cu Asociația de concerte „Syrinx”, deschide o nouă stagiune a SERILOR PIANISTICE, în data de 12 aprilie 2024, ora 17.00, cu un apreciat pianist român, DANIEL DASCĂLU, cunoscut pentru abordarea sa expresivă și tehnică impecabilă.
„A trecut deja un an și parteneriatul dintre Centrul de Cultură „George Apostu” și Asociația de concerte „Syrinx” a reușit să coaguleze energiile creatoare ale tinerilor artiști români și străini, propunând o stagiune de muzică de cameră de înalt nivel în care pianul deține rolul principal, secondat de flaut, oboi, fagot, vioară, violă, violoncel, contrabas, într-o succesiune ce oferă publicului din ce în ce mai numeros capodopere ale genului de la Bach, Beethoven, Chopin, Grieg, Liszt, Rachmaninov și până la Ciprian Porumbescu și George Enescu. România, Moldova, Italia, Germania, Anglia, Norvegia, Coreea au fost reprezentate de artiști consacrați ce au reușit prin interpretările lor să ne dea motivația necesară de a continua acest demers construit și condus cu dragoste și implicare totală de către cei doi parteneri”, declară Pavel Ionescu Ambrosie, președinte al Asociației de concerte „Syrinx”, la debutul SERILOR PIANISTICE pe anul 2024, program așezat deja în conștiința și agenda culturală a melomanilor băcăuani.
„Muzica a fost, este și va fi poarta rămasă mereu deschisă către sufletul și mintea omului dintotdeauna scormonitor în stele, este podul care leagă omul de Om și de Univers.” (Gheorghe Geo Popa)
Pianistul Daniel Dascălu și-a construit o reputație solidă în lumea muzicii clasice, colaborând cu orchestre de top și dirijori renumiți, atât în țară, cât și în străinătate. A susținut recitaluri la Viena (Arnold Schönberg Center, Gesellschaft für Musiktheater, MDW), Salzburg (Mozarteum), München (Philharmonie am Gasteig), Brescia (Museo Diocesano), Split, Dresda (Dreikönigskirche).
Daniel Dascălu este absolvent al Universității de Muzică din Viena, clasa de pian a profesorului Martin Hughes. Este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, clasa prof. univ. dr. Dana Borșan, sub îndrumarea căreia, în februarie 2021, a obținut titlul de Doctor în Muzică. În 2022, a absolvit studiile postgraduale de muzică de cameră la Universitatea din Viena, la clasa prof. Stefan Mendl. În prezent este lector universitar al Universității Naționale de Muzică din București.
Programul concertistic de vineri, 12 aprilie 2024, la Centrul de Cultură „George Apostu”, va cuprinde:
- S. Bach – Sonatina din Cantata Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit BWV 106 (transcr. de Jacques Erdos)
Robert Schumann – Din Șase studii în formă de canon op. 56 – nr. 1 în do major
- S. Bach – Preludiu și fugă în do minor din Clavecinul bine temperat, vol. 1
Philip Glass – Studiul nr. 9
- S. Bach – Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (transcr. de Ferruccio Busoni)
Franz Schubert/Franz Liszt – Gretchen am Spinnrade
Arvo Pärt – Für Alina
Ludwig van Beethoven – Sonata op. 31 nr. 2 în re minor Furtuna: I. Largo – Allegro; II. Adagio; III: Allegretto
György Ligeti – Arc-en-ciel
- S. Bach – Schafe können sicher weiden din Cantata Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd BWV 208 (transcr. de Egon Petri)
Biletele pot fi procurate pe platformele MYTICKET.RO, ENTERTIX.RO și de la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”.
Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.