4 ianuarie 2025

PETROM cere falimentul RAFO / Interese obscure in reorganizarea rafinariei onestene

Rafo Onesti se afla intr-o situatie delicata. Si nu pentru prima data. Potrivit sindicalistilor de la „Rafinorul&#8221, la aceasta ora personaje care lucreaza in domeniul petrolier sunt interesate de falimentul rafinariei onestene, desi a fost aprobat un program de reorganizare.

Fosta Societate Nationala a Petrolului „Petrom&#8221 SA, acum in proprietatea austriecilor de la OMV, a solicitat la ultima intalnire a creditorilor (18 aprilie a.c.) declararea falimentului rafinariei onestene, desi societatea se afla in reorganizare judiciara. Intr-o sedinta avuta la nivel central, Petrom a decis declansarea procedurilor cu privire la solicitarea falimentului Rafo. Sta scris negru pe alb ca „Administratorii Provizorii au aprobat mandatul Comitetului Executiv al Companiei de a antocmi si depune apel ampotriva planului de reorganizare a Rafo Onesti SA. De asemenea, Administratorii Provizorii au aprobat mandatul Comitetului Executiv de a negocia si ancheia contractul de cesionare cu AVAS privind creantele contra Rafo Onesti SA&#8221. Liderul Sindicatului „Rafinorul&#8221, Marian Ioan, insinueaza ca rafinariile concurente ar avea tot interesul sa vada Rafo in faliment. „Petrom a solicitat declararea falimentului Rafo. Daca acest lucru se va intampla, Petrom nu are de castigat decat foarte putin din tot ceea ce are de recuperat de la noi. Nu vad de ce ar fi interesati sa nu isi recupereze intreaga suma, decat in conditiile in care scopul lor este eliminarea de pe piata a unui eventual concurent&#8221, a declarat Ion Marian.



Statul – un eventual dusman

Cu toate ca a demonstrat ca are capacitatea de a rezista pe piata, respectand planul de reorganizare, Rafo risca sa fie, definitiv, inchisa. De la preluarea de catre „Calder-A International&#8221, de la Balkan Petroleum, rafinaria din Onesti a aratat ca poate deveni o societate profitabila. Numai ca, desi se ocupa de tot ce inseamna activitate la Rafo, „Calder-A International&#8221 nu a intrat nici pana acum in posesia actiunilor preluate prin contract de la Balkan. Contractul dintre Calder si Balkan a devenit motiv de litigiu. Nici AVAS nu a apucat sa „puna stampila&#8221 care sa definitiveze tranzactia, pentru ca actul de novatie depus la sediul institutiei in acest sens a fost &#8222uitat&#8221. „Disparitia actului de la AVAS, document prin care se dorea preluarea de catre Calder-A International de la Balkan Petroleum a pachetului majoritar de actiuni si a tuturor obligatiilor demonstraza lipsa de interes a statului fata de Rafo&#8221, a precizat Ion Marian.

Memoriul inaintat de Calder-A International catre Ministerul de Finante, in noiembrie 2005, in care era specificata intentia de achitare a datoriilor istorice in transe, nu a primit niciun raspuns. Motiv pentru care conditia de achitare a datoriilor istorice, stipulata in planul de reorganizare al rafinariei, nu poate fi indeplinita. In consecinta, planul de reorganizare ar putea fi considerat esuat, lucru ce va duce, inevitabil, la falimentul Rafo. „Am solicitat mai multe intalniri la nivelul primului ministru Tariceanu, dar pana acum nu am gasit intelegerea necesara. Domnul Bider, proprietarul Calder-A International, doreste doar sa discute problema datoriilor istorice si sa gaseasca o solutie pentru ca aceste datorii sa fie platite in mai multe transe. Am solicitat si Prefecturii sa se implice in medierea acestei intalniri si speram sa isi gaseasca rezolvarea. Reprezentantii Calder au depus la Ministerul de Finante toate documentele cu privire la plata creantei ANAF, pe care o are Rafo. Nici pana astazi, nu a fost inaintat niciun raspuns catre Calder&#8221, a spus Ion Marian.Scris de Ovidiu Drug



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img