Dezvoltarea haotica a economiei nationale, dar mai ales privatizarile facute fara noima si sub imperiul unor interese de grup sau chiar personale au adus industria petrochimica a judetului Bacau de pe primele locuri in tara la un nivel apropiat de zero.
Doua rafinarii, dintre care una de prim rang, unica uzina de cauciuc sintetic din România si un important combinat de ingrasaminte chimice sunt puse pe butuci de aproape 20 de ani, in primele cazuri, sau chiar din acest an, in cazul combinatului de ingrasaminte chimice.
Ziarul Financiar facea, in anul 1994, un Top al celor mai importante 100 de companii din România din industria prelucratoare, ordonate dupa valoarea cifrei de afaceri. In acest top, Rafo Onesti ocupa locul al saptelea, cu o cifra de afaceri de 299 de milioane de dolari. Anul trecut mai avea doar 25 de milioane de dolari.
Pe locul al 40-lea, Carom Onesti afisa 52 de milioane de dolari in 1994, in scadere deja, dupa numai patru ani de economie capitalista, pentru ca in prezent sa aiba statut de societate comerciala dizolvata, cu lichidare inceputa inca din anul 2007. La scurta distanta, in top urma, pe locul al 46-lea, Rafinaria Darmanesti, care vindea de 49 de milioane de dolari in 1994, dar care astazi a ramas pe zero.
Cât despre combinatul de ingrasaminte chimice din Bacau, in 1994 se vorbea numai de Sofert, denumire a societatii falimentate ulterior, dar din care s-a desprins societatea Amurco, preluând, practice, liniile de productie ale combinatului, sub patronajul companiei InterAgro a omului de afaceri Ioan Niculae, dar care si aceasta a fost inchisa la inceputul acestui an.
Sofert era, in top, pe locul al 61-lea, cu o cifra de afaceri de 42 de milioane de dolari, in 1994. Doar o parte dintre cele 100 de companii din top au reusit sa se dezvolte in ultimii 20 de ani, cele mai multe fiind in scadere, pe zero sau chiar radiate din Registrul Comertului.
Analistii fenomenului spun ca de vina sunt strategia de dezvoltare neclara a economiei românesti si privatizarile “fara creier”. Unii, mai tineri, cred ca chiar daca ar fi ramas pe productie, unele fabrici nu mai puteau tine pasul cu piata, pentru ca nu puteau scoate produse de calitate.
O vaga unda de speranta, in judetul Bacau, o mai lasa Rafo Onesti, care este preluata de compania Petrochemical Holding, din Austria (in proprietatea unor investitori rusi), care ar putea relua productia aici.
Campioana acestei industrii bacauane ramâne Chimcomplex Borzesti, care nu aparea in top in 1994, dar care acum functioneaza sI este unul dintre principalii fabricanti de produse clorosodice. Chimcomplex are, numai dupa primul semestru al acestui an, o cifra de afaceri de 93,5 milioane de lei.