duminică, 11 mai 2025

Petiție online pentru devierea traseului Autostrăzii A13 Brașov – Bacău: Locuitorii din Sânpetru și Hărman cer protejarea rezervațiilor naturale

O petiție online a fost lansată recent de locuitorii comunelor Sânpetru și Hărman, județul Brașov, solicitând devierea traseului Autostrăzii A13 Brașov – Bacău pentru a evita afectarea ariilor naturale protejate și zonelor rezidențiale. Inițiativa este adresată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Consiliului Județean Brașov și primăriilor din Sânpetru și Hărman.

Semnatarii își exprimă profundul dezacord față de intenția de construire a autostrăzii prin sau în vecinătatea imediată a rezervațiilor naturale din zonă, în special Dealul Lempeș, o arie de mare valoare ecologică, peisagistică și comunitară. Printre principalele riscuri semnalate se numără:



  • distrugerea habitatelor naturale și perturbarea speciilor protejate;

  • creșterea poluării fonice și atmosferice;

  • degradarea peisajului natural și pierderea priveliștilor emblematice către Munții Piatra Craiului și Postăvarul;

  • diminuarea atractivității turistice și scăderea valorii imobiliare a regiunii.

În cadrul petiției, locuitorii formulează trei solicitări clare:

  1. Revizuirea și reconfigurarea traseului autostrăzii, astfel încât să evite cu strictețe toate zonele protejate și rezidențiale din Sânpetru, Hărman și Brașov;

  2. Realizarea unei evaluări de impact asupra mediului riguroase, transparente și cu participarea efectivă a comunității locale;

  3. Organizarea unei consultări publice reale, prin care voința cetățenilor să fie respectată și asumată de către autorități.

În mesajul transmis autorităților, semnatarii atrag atenția asupra abordării adesea superficiale a marilor proiecte de infrastructură, subliniind că, pentru unii decidenți, autostrăzile trebuie construite „indiferent de consecințe – atâta timp cât nu le trec prin propria curte sau pe sub geamuri”. Într-o notă critică, locuitorii sugerează că o adevărată solidaritate cu cetățenii afectați s-ar manifesta prin acceptarea acelorași condiții de către cei care iau deciziile.

În final, petiționarii își exprimă încrederea că, prin dialog și bună-credință, se pot găsi soluții care să nu sacrifice natura și echilibrul unei comunități în numele unui „progres iluzoriu”.

„Avem convingerea că dezvoltarea durabilă poate și trebuie să se realizeze fără a distruge patrimoniul natural și calitatea vieții noastre”, se arată în încheierea apelului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img