15 noiembrie 2024

Petardele „ard” buzunarele

Sarbatori de iarna in siguranta

Inspectoratul Teritorial de Munca sta cu ochii pe furnizorii de articole pirotehnice de divertisment. Acestia nu au voie sa comercializeze niciun fel de articol pirotehnic copiilor sub 16 ani. Amenzile sunt extrem de dure pentru incalcarea legislatiei.

In preajma sarbatorilor de iarna, inspectorii de munca vor intreprinde ample controale, in primul rand, prin piete. Actiunea vizeaza, in mod special, prevenirea accidentelor care ar putea fi provocate de articole pirotehnice periculoase, puse in vanzare de catre anumiti comercianti. La nivel national deja de la 1 noiembrie 2011 a fost declansata de catre Politia Romana actiunea "Foc de artificii"pentru verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice de catre persoane fizice si juridice in perioada sarbatorilor de iarna 2011-2012. Operatiunea se va incheia in data de 9 ianuarie 2012. Dar nu numai politistii vor fi cu ochii pe comerciantii de artificii. "Vom merge si noi, impreuna cu politistii, in actiuni de control. Vom verifica daca agentii economici si persoanele care comercializeaza articole pirotehnice au autorizatie in acest sens. In plus, vom urmari daca produsele puse in vanzare de catre ei contravin ori sunt conforme cu normele in vigoare. Comerciantii trebuie sa stie ca inainte de a trece la vanzarea articolelor pirotehnice au obligatia sa obtina autorizatie in acest sens de la noi si de la Politie", ne-a spus Cristian Cucuian, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Pana saptamana trecuta, din judetul Bacau, de la ITM Bacau au obtinut autorizatie pentru comercializarea articolelor pirotehnice de divertisment 5 firme. Alte 9 au solicitat si sunt in curs de autorizare. Emiterea autorizatiei se face in termen de 30 de zile de la depunerea cererii. Asadar, pentru cei care inca nu au solicitat aceasta s-ar putea sa fie prea tarziu.



Riscul cel mai mare, pedeapsa cu inchisoarea

Legislatia privind regimul materialelor explozive, inclusiv al articolelor pirotehnice de divertisment, este foarte dura si ferma. Orice operatiune cu articole pirotehnice efectuata fara drept constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an. Si comercializarea articolelor pirotehnice de divertisment cu risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil (categoria 1) catre copii cu varsta sub 16 ani se pedepseste la fel. Aceeasi sanctiune risca si cei care vand publicului larg articole destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni. Dar si sanctiunile contraventionale sunt extrem de drastice. Amenzile pentru incalcarea legii pornesc de la 2.000 lei si urca la 50.000 lei, aceasta fiind aplicata pentru introducerea pe piata a articolelor pirotehnice neconforme. Singurele materiale pirotehnice admise a fi comercializate, dar numai celor care au trecut de 16 ani, sunt cele cu o masa maxima de amestec pirotehnic de 3 grame. Acestea sunt stelutele, lumanarile scanteietoare, jerbele cu scantei, minifaclele, inelele de foc si satelitii. Asadar, petardele ori pocnitorile sunt interzise. Articolele pirotehnice, inclusiv cele de divertisment, trebuie sa aiba inscriptionate in limba romana categoria din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care apar la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Cei care vor sa organizeze foc de artificii trebuie sa obtina pentru aceasta autorizatie de la primarie si politie. Dar chiar daca au aceasta autorizatie, trebuie sa tina cont de anumite conditii. Articolele pirotehnice nu vor fi folosite intre orele 24.00 si 6.00, cu exceptia perioadei autorizate, pentru un eveniment local, national sau international, si nu vor fi folosite la o distanta mai mica de 50 m de locuintele cu pana la 4 etaje si la mai putin de 100 m de cele mai inalte. De asemenea, este interzisa utilizarea articolelor pirotehnice la o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrari a combustibililor lichizi sau solizi ori de instalatii de gaze, in locurile in care exista pericol de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe alei pietonale sau spatii deschise cu aglomeratie de persoane sau la o distanta mai mica de 500 m de padure. Pentru incalcarea acestor prevederi persoanele fizice risca amenda intre 3.000 si 6.000 lei iar cele juridice de 6.000-12.000 lei.
Elena Tintaru.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014