Sute de crescători de vaci primesc ajutoare de stat, pentru a-și echilibra activitatea, zdruncinată de războiul din vecini, de criza Covid, dar și de creșterile de preț la energie, gaze și furaje. Un fermier poate primi echivalentul în lei a 250.000 euro.
În contul anului trecut, când a izbucnit conflictul de la graniță, fermierii băcăuani din sectorul de creștere a bovinelor primesc a doua parte din ajutoarele de la stat, dar și un sprijin suplimentar. Ajutoarele sunt date în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pe considerentul că sectorul zootehnic reprezintă un factor de importanță strategică pentru asigurarea siguranței alimentare și a materiilor prime pentru industria alimentară. Iar, agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei a avut și va avea repercusiuni directe și indirecte asupra economiei românești, în general, deci și asupra zootehniei, mai ales prin impactul asupra dinamicii prețurilor. Reamintim că, anul trecut, piața energiei a fost afectată în mod semnificativ, înregistrându-se creșteri deosebit de mari la prețurile gazelor naturale și energia electrică. În plus, crescătorii de animale au fost afectați în mod deosebit și de pandemia de COVID-19. Toate acestea, la care se adaugă și creșterile costurilor la furaje, au fost puternic resimțite de către sectorul creșterii animalelor, generând creșteri bruște ale costurilor de producție.
Maximum 250.000 euro pe fermă
Beneficiarii ajutoarelor de acum sunt crescătorii care deţin vaci de lapte, respectiv întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice. La nivelul județului Bacău, ar fi vorba despre un sprijin total de peste 1,07 milioane de lei. Banii vor ajunge la cei 157 de fermieri care au cerut, în acest an, ajutoare de la stat, depunând o cerere la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Bacău. Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro.
Un „bonus” de 37 de euro
Sumele virate acum de către APIA în conturile crescătorilor sunt de fapt a doua tranșă din ajutorul de 110 euro pentru fiecare animal, anunțat la începutul anului. „Menționăm că, pentru Sesiunea I, sprijinul a fost acordat unui număr de 48 de beneficiari, ajutorul total acordat ridicându-se la 606.332,65 de lei”, a precizat Ionuț Trofin, directorul executiv al APIA Bacău. În sesiunea II, primesc ajutoare diferența de 109 crescători de vaci, înregistrați cu cerere la APIA, fiecare urmând să încaseze câte 73 de euro pe cap de vacă adultă. În plus, toți cei 157 de beneficiari care au depus cereri în primăvară vor mai încasa o tranșă suplimentară, reprezentând câte 37 de euro pe cap de animal. În total, sunt 563.438,73 de lei.