14 noiembrie 2024

Pește proaspăt în lacurile Gârleni și Lilieci

Aduse în condiții excelente, tocmai de la Botoșani, de la cea mai mare fermă piscicolă din Moldova ( „Lebăda”), cele 900 kg de puiet de caras și-au găsit un nou cămin.

Au fost populate cele două lacuri de baraj artificial, de pe Bistrița, situate în partea de nord a județului. Prima din acest an, acțiunea de primăvară s-a desfășurat ieri, în jurul amiezii, fiind inițiată de AJVPS Bacău în colaborare cu ANPA (Agenția Națională pentruPescuit și Acvacultură).



„Noi ne dorim foarte mult să facem populare și pe apele de munte”, ne dă amănunte directorul asociației, Cătălin Ioniță. Din 2004, de când au fost preluate de la Direcția Silvică, aceste bazine piscicole nu au mai fost populate. În această perioadă, din cauza exploatărilor forestiere foarte intensive, apele s-au tulburat, iar populația de pătrăv este aproape inexistentă.

Avem două mari probleme pe care cred că le putem rezolva. Prima, procurarea materialului biologic, respectiv a puietului de păstrăv indigen – păstrăvăriile din zonă, de pe Ciobănuș și Asău, producând doar păstrăv de cultură, Curcubeu și Fântânel, pentru consum.

Și a doua problemă, să identificăm bazinele în care exploatările nu sunt atât de intensive și nu se fac pe firul pâraielor. Normal, exploatarea pe firul pâraielor este interzisă cu desăvârșire. Avem în vedere bazinele Asău, Sulța,Ciobănuș, Pleșuțu, și coborând mai jos, Slănicul și Cașinul. Să sperăm că până în luna mai să facem o astfel de acțiune și la munte.”

Se așteaptă promulgarea noii legi a pescuitului. Trebuie reglementat permisul de pescuit recreativ și valabilitatea acestuia, și mai ales pe ce ape este valabil, existând posibilitatea de reciprocitate între asociațiile de pescari. Este necesar și ca asociațiile să aibă dreptul de a sancționa abaterile săvârșite, pe arealele de pescuit pe care le gestionează.

Este în lucru și o aplicație care va reduce formalitățile actuale, permisul de pescuit recreativ fiind emis online. Va funcționa asemenea „radarului pădurii”.

Prohibiția începe pe data de 11 aprilie, timp de 60 de zile, până pe 9 iunie 2019, inclusiv. Mai este timp de un fir întins!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014