20 decembrie 2024

Peste 700 de concitadini au credite la mai mult de doua banci

Bacauanii au de returnat bancilor zeci de miliarde

Romanul se imprumuta de la banci, fie ca are nevoie sa-si cumpere o casa, o masina sau sa plateasca studiile odraslei. Bancile au oferit clientilor
posibilitati aproape nelimitate de a se face cu un ban, in ciuda normelor impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in februarie 2004. Pe langa zecile de banci comerciale care au aparut precum ciupercile dupa ploaie, pe piata creditului s-au insinuat si diverse alte institutii de creditare. In aceste conditii, a trebuit sa creasca totodata si volumul imprumuturilor. Pe drum insa unii s-au mai pierdut, ajungand in situatia nefericita de a nu mai face fata platilor catre banca la care s-au obligat la semnarea contractului de imprumut. Asa s-a ajuns ca numele acestor nefericiti sa ajunga pe lista neagra a institutiei care, din acest an, a inceput sa functioneze din plin, si anume Biroul de Credit.
Cam cat de serioasa este treaba ne putem da seama privind datele cuprinse in statistica la jumatatea anului data publicitatii de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Prin urmare, bacauanii datoreaza bancilor comerciale din judet…miliarde de lei. Potrivit unei situatii transmise de Biroul Roman de Credit (institutie care monitorizeaza persoanele si firmele care au datorii restante la banci mai mari de 30 de zile), numerosi bacauani au uitat sau au omis sa se achite de obligatiile fata de banci. 5.242 de bacauani figureaza pe lista neagra a debitorilor cu rate neplatite timp de mai mult de o luna. Datoria totala a acestora este de 43.000 de euro, suma la care se adauga 22.000 de dolari si aproximativ 35 miliarde de lei vechi (3,5 milioane lei RON). 715 dintre rau-platnici au restante la mai mult de doua banci (fata de aproximativ 21.600 la nivelul intregii tari). Poate parea greu de imaginat, insa, un bacauan are datorii neachitate la timp la…sase banci. Mai mult, in raportul Biroului de Credit figureaza persoane din judetul Bacau cu o restanta de 170 milioane de lei. Creditele in valuta neachitate ale unei singure persoane sunt de 1.448 de dolari si 7.151 de euro. Din primavara, Biroul de Credit a inceput sa stocheze si informatiile avand ca sursa institutiile bancare si pe cele non-bancare (societati financiare, de asigurari, de leasing, companii de telefonie fixa si mobila). Din luna aprilie, Biroul de Credit inregistraaza toate informatiile care privesc persoanele care au luat credite, indiferent daca au restante ori nu. Pe langa intarzierile la plata ratelor, Biroul de Credit va oferi bancilor si date privind declaratiile care nu sunt conforme cu realitatea, declaratiile frauduloase etc.



Scris de Florentin RADU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img