Camera de Comerț si Industrie (CCI) Bacău, în parteneriat cu CSA Travel Bacău, a lansat proiectul „EVOLVE – Dezvoltarea continuă a angajaților în era tehnologică”, proiect care are o durată de implementare de trei ani (până pe 31 august 2027) și este cofinanțat prin Fondul Social European Plus. Proiectul se adresează firmelor și angajaților acestora, cu scopul de a susține învățarea continuă și flexibilă pentru adaptarea competențelor la cerințele în schimbare ale pieței muncii. Axat pe dezvoltarea abilităților antreprenoriale și digitale, acesta sprijină tranzițiile profesionale și mobilitatea, oferind angajaților o mai mare adaptabilitate, cerință esențială în era modernă. Valoarea totală a proiectului este de 4.244.347 de lei, din care 4.120.304 lei nerambursabili.
Lansarea proiectului s-a făcut într-o conferință la care au venit beneficiari direcți sau reprezentanți ai beneficiarilor, reprezentanți ai unor întreprinderi, organizații și instituții din mai multe județe ale Moldovei și ziariști. A fost prezent și Ilie Bîrzu, consilier local în municipiul Bacău.
Proiectul a fost prezentat de managerul său, Corina-Elisabeta Rotaru, de la CCI Bacău, și de expertul pentru grupul țintă – Cezar Olteanu, din grupul de experți care se ocupă de aplicarea lui.
Am aflat, astfel, că solicitanții eligibili sunt cei cu vârste între 18 și 65 de ani, care au domiciliul în Regiunea Nord-Est, care au un contract individual de muncă în întreprinderi publice și private din agricultură, industriile alimentară, ușoară și prelucrarea lemnului, industria prelucrătoare în general, din construcții, comerț educație, sănătate, promovare și marketing, consultanță și management, tehnologia informației și telecomunicații, transport și depozitare, din domeniile Horeca și divertisment, servicii diverse etc. Beneficiarii au minim studii medii – nivel ISCED 3 (școală profesională sau liceu).
Tipuri de cursuri organizate
- Operator de introducere, validare și prelucrare de date;
- Lucrător comercial;
- Competențe digitale;
- Leadership incluziv;
- Tranziție ecologică;
Marketing și promovare online.
Pentru sprijinirea grupului țintă al proiectului, se organizează și sunt derulate acțiuni de consiliere profesională și tutorat pentru 606 angajați consiliați profesional. De asemenea, se organizează și se derulează programe de formare profesională și cursuri non-formale pentru cei 606 angajați beneficiari de programe de formare profesională și cursuri non-formale în vederea creșterii competitivității și schimbării statutului pe piața muncii.
În proiect s-au înscris și beneficiari din județul Neamț, dar – a precizat Corina-Elisabeta Rotaru – echipa de implementare va merge și în alte județe. Numărul total de cursanți este, totuși, unul limitat, iar înscrierea se face după principiul „primul venit, primul primit”.
CCI Bacău – a spus președintele organizației, Doru Simovici – a implementat, anul trecut, alte trei proiecte pe domeniul digitalizării, tot împreună cu CSA Travel. În astfel de proiecte au fost peste 900 de beneficiari – a completat Cezar Olteanu.
La finalul reuniunii, fiind și la sfârșit de an calendaristic, Doru Simovici a prezentat „Starea economiei județului Bacău în anul 2024”, subiect pe care vom reveni cu alte articole. Raportul va fi trimis și autorităților județene și locale, care ar trebui să caute soluții în domeniu, pentru că sunt destule probleme, unele mai noi, altele care se accentuează.