– numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 392 – responsabilii din sănătate fac apel şi la primarii din judeţ să le fie alături în campania de vaccinare antirujeolică – până acum, patru copii au murit de rujeolă
Zeci de noi cazuri de rujeolă s-au confirmat şi în ultima săptămână, în judeţul Bacău. Direcţia de Sănătate Publică Bacău spune că de la începutul acestui an, de când a început să crească numărul îmbolnăvirilor prin rujeolă, au fost înregistrate 501 suspiciuni de rujeolă, dintre care 392 de cazuri s-au confirmat, 33 sunt infirmate, iar restul serurilor sunt în lucru.
În continuare, grupa de vârstă 0 – 1 an se menţine cu cele mai multe cazuri confirmate, respectiv 90, fiind urmată de grupele de vârstă 5 – 9 ani şi 10 – 14 ani, cu câte 53 de cazuri fiecare.
În ceea ce priveşte zonele care se disting cu aglomerări de cazuri confirmate, Bacăul rămâne fruntaş cu 132 de cazuri, urmat de Comăneşti cu 45 de cazuri şi Dărmăneşti cu 33 de cazuri, mediul rural având confirmate 162 de cazuri.
Având în vedere evoluţia rujeolei la nivelul judeţului Bacău, responsabilii din sănătate fac apel şi la primarii din comune, pentru a se implica alături de ei în campania de vaccinare antirujeolică.
Rolul lor ar fi acela de a forma o echipă alături de medicul de familie din comună, asistentul medical şi asistentul comunitar, care să-i convingă pe părinţii care nu şi-au vaccinat copiii, să accepte imunizarea.
O astfel de mobilizare s-a făcut în judeţul Iaşi, iar rata de vaccinare a crescut cu circa 5 procente, în doar două luni, dar la fel s-a procedat şi în comuna Valea Seacă, după ce un bebeluş de 10 luni, pentru care mama refuzase vaccinarea, a murit din cauza rujeolei.
Părinţii celorlalţi copii s-au speriat atunci, iar când s-au trezit la poartă cu medicul, asistentul, poliţistul local şi un reprezentat de la primărie au acceptat ca micuţii să fie vaccinaţi şi în doar câteva zile s-au recuperat zeci de minori care nu erau imunizaţi, iar numărul de îmbolnăviri s-a redus spectaculos.