La fel ca in America, inspectorii de la Fisc ii vor urmari pe toti contribuabilii care nu si-au achitat obligatiile fata de stat. Rau-platnicii vor risca sa le fie executate inclusiv conturile. In plus, cei care nu au declarat veniturile realizate (altele decat salariile) vor primi amenzi usturatoare. Legea permite ca Fiscul sa ceara firmelor angajatoare ale debitorului sa vireze o parte din veniturile persoanei datornice direct creditorilor.
Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, peste 4.600 de contribuabili din judet sunt inregistrati cu restante la impozitul pe venit. Acestia trebuie sa verse in visteria statului restante din diferente regularizari IVG in valoare totala de 15,5 miliarde de lei. La aceasta suma Fiscul a calculat majorari si penalitati de peste 5,6 miliarde lei. Restantele la impozitul pe venitul global provin din anii 2001- 2004 si reprezinta diferente IVG din venituri salariale (persoane fizice care au lucrat in mai multe locuri), diferente IVG din activitati independente, profesii libere, diferente activitati independente venituri comerciale.
Mii de bacauani s-au trezit cu somatii din partea Fiscului pentru ca nu si-au platit pana la 15 decembrie 2005 amenzile, diferentele din impozitul pe venitul global, impozitele din profesiile liberale sau impozitele pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor. Pentru a recupera datoria fata de stat, Finantele pot sa instituie masuri de asigurare a tertului poprit. Astfel, 1.656 de contribuabili bacauani au avut neplacuta surpriza sa constate ca le-au fost blocate conturile bancare pana la recuperarea sumelor datorate, acestea ridicandu-se la peste 4,8 miliarde lei vechi. In plus, 1.397 de constribuabili bacauani au fost amendati de Fisc pentru ca, in ultimii patru ani, nu au depus declaratiile pe venitul global. Acestora li s-au stabilit si incasat amenzi in valoare totala de 200 milioane de lei. Totodata, angajatorii bacauanilor restantieri in relatia cu bugetul statului au primit somatii pentru a retine la sursa o treime din salariile acestora. Potrivit Codului de procedura civila, sunt supuse executarii silite prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor. In aceste conditii, Fiscul poate cere firmelor angajatoare ale debitorului sa vireze o parte din veniturile persoanei datornice direct creditorilor. Companiile sunt obligate sa plateasca, de indata sau dupa data la care creanta devine exigibila, organului fiscal, suma retinuta si cuvenita, in contul indicat de organul de executare. Cu alte cuvinte, firmele sunt obligate sa plateasca in contul indicat de fisc sumele pe care le retine din salariul debitorului. In cazul in care acestea refuza sa ia in considerare somatia fiscului, sumele datorate de debitor vor fi recuperate chiar de la angajator. Pentru toate sumele restante organele fiscale au transmis contribuabililor instiintari si somatii de plata.Scris de Florentin Radu