16 noiembrie 2024

Peste 300 de fântâni, colmatate în urma inundațiilor

DSP Bacău a distribuit din rezerva antiepidemică dezinfectanți, iar 112 persoane au fost imunizate cu vaccin antitetanic

După inundațiile care au măturat mai bine de jumătate din județ, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a efectuat o evaluare în teren a locuințelor, anexelor, a surselor de apă și a persoanelor din localitățile afectate. În paralel, au prelevat probe din surse neafectate și au informat autoritățile locale cu privire la calitatea apei.

Tot primăriilor le-au fost transmise și care sunt etapele procesului de curățare și dezinfecție a surselor de apă, tipul, concentrațiile dezinfectantului și timpul de contact, iar aceste măsuri să fie obligatoriu urmate de repetarea probelor.



„Până la finalizarea acestor proceduri, populația este informată să nu consume apă, iar sursele respective vor fi inscripținate cu avertismentul «apă nepotabilă». Autoritățile locale trebuie să asigure o sursă de apă potabilă (apă îmbuteliată rezervoare portabile, stație portabilă de tratare a apei etc.)”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău.

Se prelevează probe din fântânile curățate

Potrivit evaluării DSP Bacău, 60 de localități au fost afectate de inundații, cele mai mari probleme fiind înregistrate la Slănic Moldova, Asău și Tg. Trotuș. Au fost colmatate 320 de fântâni, la acest moment fiind în curs de prelevare probele de la sursele unde s-au finalizat operațiunile de asanare, curățare și dezinfecție.

Autoritățile sanitare au distribuit din rezerva antiepidemică substanțe dezinfectante și nu doar pentru apă, ci și pentru locuințe, suprafețe sau veselă.

În același timp, medicii de familie din aceste zone asigură asistența medicală de urgență a celor aflați în dificultate și efectuează supravegherea clinico-epidemiologică la nivelul populației afectate de inundații, 112 persoane fiind vaccinate cu vaccin antitetanic. (Geta P.)

Recomandări pentru zonele inundate:

– folosirea unei surse de apă sigure pentru băut, gătit sau igiena personală
– prepararea hranei pentru sugari cu apă îmbuteliată
– fântânile afectate, până la asanare, dezinfecție și recoltarea de probe, vor fi inscripționate cu înscrisul „apă nepotabilă”
– păstrarea, prepararea și consumul alimentelor să se facă în condiții igienice




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014