8 septembrie 2024
EvenimentPeste 200 de sindicalisti au protestat la Prefectura

Peste 200 de sindicalisti au protestat la Prefectura

20 septembrie a fost ziua protestelor in Bacau. Liderii si membrii sindicatelor s-au strans in fata Prefecturii si si-au strigat nemultumirile. Peste 200 de oameni au infruntat frigul si ploaia de afara doar pentru a-si apara drepturile anulate de guvernanti. Printre acestia, si 50 de politisti bacauani.

Jos Guvernul! Asta au strigat cei peste 200 de bacauani care au venit in fata Prefecturii Bacau pentru a protesta impotriva masurilor drastice pe care le-a luat Guvernul. Printre protestatari s-au numarat membri ai sindicatelor Cartel Alfa, Camera Veteranilor, Chimfert si membri ai Sindicatului Penitenciarului Tg. Ocna. "Suntem intr-un program de actiuni al Confederatiilor sindicale din toata tara. Principalele actiuni revendicative sunt: disponibilizarile preconizate in sectorul bugetar, nepromulgarea legii pensiilor, modificarea codului muncii care prevede ca patronii sa poata da afara cat mai repede salariatii. Actiunile vor continua de pe 22 septembrie, cu proteste in cascada", a declarat Martin Fartade, liderul Sindicatului Cartel Alfa Bacau. Salariile de mizerie si disponibilizarile sunt doar doua dintre nemultumirile protestatarilor. Acestia sunt convinsi de faptul ca o astfel de actiune este singura care-i mai poate trezi la realitate pe guvernanti. "Protestul nu este o masura prea drastica. Guvernantii au intins coarda la maximum si vad ca nu suntem luati in seama. Asta este doar inceputul. Cerem sprijin sindicatelor din Uniunea Europeana pentru ca aici, mafia este impamantenita din 1989", a precizat Ion Grigoras, lider de sindicat Chimfert.

S-au tinut de cuvant

In jur de 50 de politisti bacauani s-au alaturat si ei protestatarilor, asa cum au promis saptamana trecuta. Incepand de la primele ore ale diminetii, politistii au inceput pichetul impotriva Executivului. Ei si-au propus sa munceasca cu 25% mai putin. Chiar daca s-au prezentat la serviciu, politistii au protestat printr-o serie de masuri de limitare a activitatilor. Multi nu au dat amenzi, nu au patrulat, nu au utilizat aparatele radar care nu sunt omologate metrologic, nu au dirijat circulatia si nu au pus in aplicare mandatele de aducere emise de catre instantele de judecata.
Principalele nemultumiri sunt legate de diminuarea salariilor, modificarea in regim de urgenta a Legii nr. 360/2002, privind statutul politistului, precum si anularea Planului Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) privind disponibilizarile de personal, cu scopul de a aduce economii la buget. "Politistii au dreptul legal de a protesta prin mitinguri si pichetari. Toti membrii de sindicat au dreptul la 12 ore pe an sa participe la actiuni sindicale, in timpul serviciului", a declarat Marian Pavel, lider al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) Bacau. Desi sindicalistii acuza ca s-au facut presiuni asupra lor, ei au venit decisi sa-si apere drepturile. "Din discutiile cu colegii mei, s-au facut presiuni asupra lor prin niste dispozitii. Li s-a spus ca daca participa la protest vor fi amendati cu sanctiuni disciplinare sau cu dosare penale", a mai adaugat liderul SNPPC Bacau. Nu doar politistii aflati in timpul liber au protestat, ci si cei care se aflau in timpul serviciului. Politistii s-au saturat sa faca munca patriotica si sa aduca bani de acasa. Cei mai multi spun ca salariile le mai ajung doar pentru plata ratelor la banci.
Actiunea de pichetare a Prefecturii Bacau nu a fost decat un prim pas. Protestatarii ameninta ca vor merge mai departe cu nemultumirile, pana cand cineva ii va asculta si va veni cu solutii.

Sinziana Filimon


spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img