12 ianuarie 2025

Peste 20 de milioane de euro, subvențiile încasate în avans de fermierii băcăuani

Aproape 15.000 de fermieri au încasat subvențiile în avans pentru campania din această toamnă. Banii au ajuns mai rapid în cazul agricultorilor care aveau cont în Trezorerie.

Astfel, potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău, din totalul de 15.697 de cereri eligibile pentru plata în avans, s-au autorizat la plată 14.757, reprezentând un procent de 94,01%. În total, acești fermieri au încasat aproape 29 de milioane de euro, inclusiv cei care sunt la control prin teledetecție. Mai reținem că APIA a trimis în conturile beneficiarilor și sumele reprezentând sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, pentru speciile ovine și caprine. „La nivelul județului Bacău, în cadrul acestei forme de sprijin, s-au autorizat la plată 249 de cereri, pentru o sumă de 670,084.08 euro”, au precizat reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău.



De reținnut că plăţile finanțate din FEGA (plata unică pe suprafață, plata redistributivă, schema de sprijin cuplat, plata pentru pentru „înverzire” – practici agricole benefice mediului și climei, plata pentru tinerii fermieri) se efectuează la cursul de schimb de 4,9475 lei pentru un euro, deci sunt în avantaj, față de cei care beneficiază de plăţi finanțate din FEADR prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, care se fac la cursul de schimb de 4,8683 lei pentru un euro.

Avantaj pentru fermierii care au cont deschis la Trezorerie

Cei mai avantajați au fost agricultorii care au avut cont deschis la Trezorerie, întrucât plata banilor s-a putut face mult mai rapid decât în cazul fermierilor care posedă un simplu cont într-o bancă. Mai exact, fermierii organizați ca Societate cu răspundere limitată (SRL), Persoană Fizică Autorizată (PFA) sau Întreprindere individuală (II), mai puțin persoana fizică simplă. Cert este că plățile vor continua până pe 30 noiembrie, când este ultima zi în care agenția mai poate trimite banii în avans, urmând ca, din 2 decembrie, să înceapă plata finală a subvențiilor.

Cuantumul per hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 este de 95,4751 euro, la schema de plată unică pe suprafață. În plus, fermierii mai pot primi 5 euro/hectar, reprezentând plata redistributivă, pentru suprafețele de 1 până la 5 hectare, și 48,1457 de euro/hectar, pentru cei care dețin peste 5 hectare și până la 30 hectare, inclusiv. Se mai acordă sprijin financiar și celor care își însușesc practicile agricole benefice pentru climă și mediu (diversificarea culturilor, menţinerea pajiştilor permanente existente, prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă) – respectiv 57,8931 euro/hectar, precum și tinerii fermieri – 40,4514 de euro/hectar. În fine, sprijinul cuplat acordat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine este de 17,2430 euro/cap animal.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img