– zeci de mii de contribuabili au fost somati de Fisc sa-si achite darile la stat
– celor care nu s-au conformat benevol li s-au oprit bani din conturi sau le-au fost sechestrate bunurile
Pentru a putea incasa din restantele contribuabililor la bugetul consolidat al statului, de multe ori, Fiscul este nevoit sa apeleze la masurile de executare silita. Astfel, potrivit finantistilor bacauani, în perioada anului trecut, ponderea încasarilor realizate prin aplicarea masurilor de executare silita în total venituri realizate a fost de peste 8 %.
Numai intr-un singur an, Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Bacau a emis aproape 92.000 de somatii de plata, pentru suma de 446,5 milioane lei. In urma acestor actiuni, s-a reusit incasarea doar a 71,92 milioane de lei. Cele mai multe atentionari de plata au fost trimise pe numele persoanelor fizice – peste 50.600 – si au fost emise in vederea recuperarii sumei totale de 88,83 milioane de lei, diferenta de circa 41.300 fiind destinate firmelor care aveau de achitat statului restante totale de 357,68 milioane de lei.
Insa, pentru ca nu toti datornicii s-au conformat benevol avizelor emise de Fisc, finantistii bacauani au fost nevoiti sa instituie nu mai putin de 20.543 de popriri pe conturile bancare ale contribuabililor, masura care a dus la incasarea a circa 41 milioane de lei, din totalul stabilit inital de 174 milioane de lei.
In plus, statul a fost obligat sa se indrepte si catre terti, prin cele peste 3.000 de popriri pe conturi. De la acestia, s-a reusit incasarea a 4,75 milioane de lei (din totalul de peste 49 milioane de lei propus). Sechestrele pe bunurile mobile si imobile ale datornicilor au fost urmatoarea metoda prin care s-a incercat recuperarea restantelor bugetare, masuri prin care s-a reusit atragerea la bugetul statului a inca 1,5 miloane de lei.
Au fost, insa, si contribuabili care s-au speriat de Fisc si au decis sa se deplaseze la ghiseele institutiei pentru a scapa de datorii. Astfel, platile efectuate de debitori dupa instituirea sechestrelor pe bunuri imobile si mobile ale debitorilor au reprezentat alte 4,06 milioane de lei. In schimb, licitatiile de vânzare ale bunurilor sechestrate de Fisc par a fi cele mai ineficiente metode de recuperare a restantelor bugetare, AJFP Bacau reusind prin acest mijloc sa incaseze circa 1,7 milioane de lei in tot anul 2014.
„Sumele declarate de catre contribuabili, prin declaratii fiscale, înregistreaza o crestere în perioda 1.01.2014 – 31.12.2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013 cu suma de 32,68 milioane de lei, respectiv în procente de 102,23 %.”
Dragos Badioiu, seful Administratei Judetene a Finantelor Publice Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.