In luna august, agentii economici din judet ar fi trebuit sa depuna la Finante situatiile financiare la data de 30 iunie. Potrivit Fiscului bacauan, 19.473 societati comerciale din judetul Bacau aveau obligatia de a intocmi si depune raportari contabile semestriale. Dintre acestea, doar 11.412 au facut acest demers. Statistica finantistilor indica, din pacate, acelasi lucru deosebit de grav: economia judetului este in continua cadere. Cel putin asa reiese din cifrele raportate Fiscului de oamenii de afaceri bacauani.
Cei mai multi dintre agentii economici disciplinati au fost firme care aplica regulile simplificate de contabilitate, 3.703 au fost microintreprinderi, doar trei cooperative de credit autorizate, patru brokeri de asigurari si doua societati supravegheate de CNVM. Aceeasi statistica a finantistilor arata faptul ca 1.002 agenti economici au depus declaratii de inactivitate, in vreme ce 7.059 nici macar nu s-au sinchisit sa raporteze situatia Fiscului. Acestia din urma risca amenzi drastice din partea Fiscului. Amenzile pentru nedepunerea situatiilor financiare au fost reglementate la inceputul anului, cand Ministerul Finantelor Publice (MFP) a emis un ordin prin care cere Directiilor de Finante sa efectueze o inventariere stricta a firmelor care nu depun situatiile financiare. Aceasta decizie a ministerului vine sa intareasca necesitatea depunerii situatiilor financiare de catre agentii economici la datele prevazute de lege si intr-un mod corespunzator. In acest sens, incepand de la 1 ianuarie 2005, agentii economici nedisciplinati sunt sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5 milioane lei (500 lei noi) si 45 milioane lei (4.500 lei noi), in cazul in care nu depun la termen situatia financiara anuala sau declaratia de inactivitate.
Firmele particulare duc greul
Din totalul de 11.412 agenti economici care au depus raportari contabile marea majoritate sunt societati cu capital privat, doar 10 sunt societati cu capital de stat si 6 sunt societati cu capital mixt. Din analiza economico-financiara a indicatorilor cuprinsi in raportarile contabile la 30 iunie reiese ca societatile comerciale din judetul Bacau au raportat un capital social in valoare de 18.492 miliarde lei. Ponderea pe forme de proprietate este detinuta desocietatile comerciale cu capital privat, cu 13.370 miliarde lei (reprezentand 72 la suta din total), in clasificare urmand societatile comerciale cu capital de stat, cu 4.488 miliarde lei (24 la suta) si societatile comerciale cu capital mixt, cu 634 miliarde lei (reprezentand doar 4 la suta). „Veniturile totale raportate de agentii economici din judetul Bacau la jumatatea anului sunt de 51.398 miliarde lei, din care 86 la suta sunt realizate de firmele private, restul procentelor fiind impatite intre firmele de stat, cu 12 la suta, si firmele mixte”, a declarat Maricel Radu, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Finante (DGFP) Bacau.
Pierderi de peste 1.800 de miliarde
Situatia prezentata de finantisti arata un rezultat cu adevarat ingrijorator. Mai exact, rezultatele financiare nete indica pierderi de 1.833 miliarde lei, suma care este data de diferenta dintre rezultatele agentilor economici rentabili si cei nerentabili. Altfel spus, din totalul agentilor economici 4.906 au realizat profit de 2.055 miliarde lei, alti 4.933 agenti economici au raportat pierderi de 3.888 miliarde lei, in vreme ce doar 1.564 agenti economici au raportat rezultate zero. Pierderile cele mai mari au fost inregistrate de firmele private (97 la suta din total). „In concluzie, un numar de 11.396 societati comerciale cu capital privat din judet au realizat, la jumatatea anului, 86 la suta din veniturile totale, cu 72 la suta din capitalul social”, a concluzionat Maricel Radu.Scris de Florentin RADU