Au fost aprobate si normele de aplicare a ordonantei cu masurile de protectie sociala a celor care vor fi concediati de la companii si regii autonome. In 5 ani, vor fi concediati peste 10.000 de angajati de la acestea.
Ei vor primi, pe lânga indemnizatia de somaj, un venit de completare. In total, vor avea câstigul salarial individual net, fara a depasi salariul mediu brut pe economie. Somerii de rând iau doar indemnizatie, care rar depaseste 700 lei.
La mijlocul saptamânii trecute, Guvernul României a aprobat Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 36/2013 privind masurile de protectie sociala de care vor beneficia salariatii care vor fi disponibilizati in perioada 2013-2018 de la companiile, regiile autonome si societatile comerciale cu capital majoritar de stat, nationale sau locale.
Normele prevad ca planul de disponibilizare, care trebuie intocmit de operatorii economici respectivi, va fi avizat de consiliul de administratie si aprobat de adunarea generala a actionarilor, dupa care va fi prezentat ministerului de resort. In plus, vor fi intocmite liste nominale cu persoanele care urmeaza sa fie disponibilizate, la nivelul fiecarui judet sau, dupa caz, filiala ori sucursala a operatorului economic. Listele vor fi transmise Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din raza de domiciliu a persoanelor ce vor fi concediate.
In total, in perioada 2013-2018, esalonat, vor fi concediate peste 10.000 persoane din companii si regii. In acest an ar urma sa-si piarda locul de munca 2.530 angajati, in 2014-1.941, 2015-2.130, 2016-1.312, 2017-1.221 iar in 2018-1.156. Printre operatorii economici vizati se numara Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Electrica, Termoelectrica, unitatile miniere, dar si companiile, regiile si societatile comerciale care sunt in subordinea consiliilor judetene ori locale.
Indemnizatie de somaj, plus venit de completare
Potrivit OUG 36/2013, cei disponibilizati vor primi un venit lunar de completare (din fondul de somaj), precum si plati compensatorii, din bugetul de venituri si cheltuieli al operatorului economic, daca ele sunt prevazute in contractul colectiv sau individual de munca. Venitul de completare se va acorda celor care au dreptul si vor beneficia si de indemnizatie de somaj.
Aceasta inseamna ca salariatii disponibilizati trebuie sa fi contribuit la bugetul asigurarilor de somaj cel putin 12 luni in ultimii doi ani de dinaintea concedierii. Venitul de completare va fi egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net din ultimele trei luni anterior concedierii si indemnizatia de somaj. In total, suma platita nu trebuie sa treaca de câstigul salarial mediu net din luna ianuarie a anului in care se fac concedieri (1.548 lei, ianuarie 2013). Venitul de completare se va acorda timp de 20 luni, pentru cei care au o vechime in munca de pâna in 15 ani, 22 luni (15-25 ani) sau 24 luni (peste 25 ani).
Normele mai prevad ca la determinarea câstigului salarial mediu net individual se va tine cont de salariul de baza lunar, sporurile, indemnizatiile si toate adaosurile cu caracter permanent, prevazute in contractul individual de munca. Nu se vor lua in considerare sumele platite ocazional si nici sporurile pentru orele suplimentare de munca. Din suma totala rezultata se vor scadea impozitul si toate contributiile de asigurari sociale si astfel se va obtine câstigul salarial mediu net. Acesta va fi evidentiat intr-o situatie cu toti angajatii care urmeaza sa fie concediati, situatie care va fi transmisa, alaturi de liste, AJOFM.
Aceasta are obligatia sa verifice prin sondaj calculul câstigului salarial la cel putin 10 la suta din numarul persoanelor cuprinse in situatie. Dupa verificare, situatia este semnata de directorul executiv al AJOFM care apoi o inainteaza, impreuna cu listele nominale, la agentia de forta de munca in a carei raza isi au domiciliul persoanele ce vor fi concediate. Plata venitului de completare se va face odata cu achitarea indemnizatiei de somaj.
Minerii cer schimbarea legii
Perioada de acordare a venitului de completare va constitui stagiu de cotizare la sistemul public de pensii. OUG 36/2013 prevede ca aceasta perioada va fi considerata pentru toti cei disponibilizati, indiferent in ce sector au lucrat, drept contributie la pensie ca pentru conditii normale de lucru.
Or, mai ales cei din minerit se opun, ei cerând sa le fie trecute cele 20, 22 sau 24 de luni drept stagiu de cotizare pentru conditii speciale de munca, asa cum sunt incadrate in prezent unitatile la care sunt angajati acum. Cererea lor era previzibila, deoarece pentru conditii speciale de munca, pensia este mult mai mare decât pentru cele normale.
Tocmai de aceea minerii s-au opus schimbarii amintite iar Camera Deputatilor pare sa tina cont de revendicarea lor. La sfârsitul lunii iunie a retrimis la comisii Legea de aprobare a OUG 36/2013, desi aceasta ordonanta a fost publicata in data de 30 aprilie in Monitorul Oficial.