Temutul virus reapare în gospodăriile localnicilor din Balcani la exact un an după ce veterinarii băcăuani depistaseră un focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici. Anul, trecut, peste 150 de porci domestici din tot județul au pierit din cauza pestei. Fermierii afectați au primit despăgubiri de la stat pentru doar câteva zeci de porci morți de PPA.
Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, specialiștii Centrului Local de Combatere a Bolilor s-au reunit de urgență pentru a analiza informațiile privind evoluția pestei porcine în zona localității Frumoasa, comuna Balcani. Asta după ce au fost identificați șase porci domestici găsiți morți de către proprietari. În aceste condiții, profesioniștii DSV au fost nevoiți să ia măsura neutralizării, în condițiile legii, a suinelor moarte în gospodăriile fermierilor. „Este în desfășurare ancheta cu privire la originea bolii, măsurile aplicate în zonele de restricții fiind în conformitate cu legislația națională și europeană în domeniu”, au precizat reprezentanții DSV Bacău.
Fără despăgubiri
De precizat că, din păcate, proprietarii porcilor găsiți morți nu vor putea fi despăgubiți de stat, întrucât legislația prevede acordarea de compensații doar în cazul în care animalele au fost ucise în baza măsurilor de ucidere preventivă, ca răspuns la acțiunea de combatere sau prevenire a unui focar de boli transmisibile animalelor. Or, în cazul de la Balcani, animalele moarte au fost identificate anterior confirmării și declarării bolii. Important de reținut că despăgubirile pot ajunge doar la crescătorii care anunță medicul veterinar când apar simptome de boală, nu când porcul este deja mort. Bine de știut că primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. La scurt timp, apar și semnele mai severe, cum ar fi urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și, uneori, diaree hemoragică. Inevitabil, decesul survine în 7 zile de la primele simptome, întrucât nu există tratament, la porcii domestici, rata de mortalitate fiind de 100%.
Atenție! Fermierii riscă să fiți amendați, în anumite situații
Potrivit legii în domeniu, nu beneficiază de despăgubirile prevăzute de lege „persoanele care nu au comunicat medicului veterinar (…) modificările apărute în starea de sănătate a animalelor, apariția oricărei îmbolnăviri, suspiciuni de boală, moartea sau tăierea de necesitate a unor animale, în termen de maximum 48 de ore, prin notificare scrisă sau notă telefonică”. „De asemenea, nu se despăgubesc suinele care au fost achiziționate sau care au făcut obiectul unor mișcări de efective care nu respectă legislația sanitară veterinară în domeniu și restricțiile existente la acest moment datorită situației epidemiologice în raport cu Pesta Porcină Africană”, au precizat reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Bacău. Pe de altă parte, este bine de știut că sunt prevăzute amenzi de 3.000 de lei până la 6.000 de lei, dacă se va dovedi că fermierul nu a respectat regulile impuse în astfel de cazuri de boli transmisibile animalelor. În cadrul recentei ședințe de urgență a Centrului Local de Combatere a Bolilor, s-a mai decis intervenția la nivelul Fondului de Vânătoare nr. 35 Răcăciuni, unde a fost descoperit un nou caz de pestă porcină la mistreți.
Ce trebuie făcut, dacă…
Anul trecut, sute de porci din gospodăriile fermierilor din tot județul au fost atinși de periculosul virus. Potrivit DSVSA Bacău, din cei 151 de porci domestici afectați de Pesta Porcină Africană, 43 au murit și 108 au fost uciși în cadrul măsurilor de asanare rapidă a focarelor de boală. „Dintre aceștia, doar 67 de porci uciși au fost despăgubiți, suma totală acordată proprietarilor de animale fiind de 46.470 lei”, ne-au transmis responsabilii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău. Despăgubirea se face la valoarea de piaţă, adică la preţul pe care, în condiţii normale, proprietarul l-ar fi putut obţine pentru animal, imediat înaintea infectării sau sacrificării. Prin urmare, se cuvine a preciza demersurile pe care crescătorii de animale aflați în aceste situații trebuie să le facă pentru a putea fi despăgubiți de stat. Pentru a obţine compensațiile cuvenite, într-o primă fază, gospodarii primesc de la Direcţia Sanitară Veterinară un proces-verbal de ucidere a porcilor infestaţi şi o fişă de evaluare. Apoi, poprietarii animalelor ucise se vor adresa Direcţiei Agricole Judeţene, unde vor depune documentaţia eliberată de DSVSA. La cererea de plată se mai atașează o copie de pe procesul verbal de ucidere, una de pe fişa de evaluare și alta de la cartea de identitate, precum și dovada unui cont bancar, unde vor fi virați banii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.