„Pestă porcină ne mai trebuia, că în rest aveam de toate!”, spun cârcotașii de serviciu și spăimoșii din fire. Pe noi, băcăuanii, Dumnezeu și sfânta natură ne-a ferit însă până acum de acest flagel. Și se pare că pericolul se cam diluează în toată țara, chiar dacă mai sunt semnalate focare de pestă, cele mai apropiate de noi fiind în județele Galați și Brăila.
Dar cu pesta porcină nu te joci, sute de mii de animale au fost deja sacrificate și poate vor mai fi cazuri pe undeva. În 2005 am mai trecut printr-o asemenea spaimă, când flagelul a ajuns până în Vaslui, de s-au închis, preventiv, târgurile de animale din zona de sud-est a județului.
Medicii veterinari țin însă steagul roșu sus acum și stau cu ochii pe orice ar putea aduce boala. Un risc major – am aflat de la ei – sunt chiar deșeurile menajere depozitate necorespunzător.
Pentru că pârdalnicii de porci mistreți, de exemplu, de care avem destui în județ, Slavă Domnului, pot da iama prin gunoaie, iar de la ei pot lua boala și domesticii grăsuni. Există, deci, un risc major prin depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere și de aceea se caută gestionarea corectă a lor.
Culmea e că până prin 2003 – spun unii dintre specialiști – în România nu mai era vorba de pesta porcină. Dar, din cauza normelor impuse chiar de Uniunea Europeană porcii n-au mai fost vaccinați la noi în țară împotriva pestei. Noroc că generațiile ulterioare de porci au avut încă imunitate. Cu timpul imunitatea s-a pierdut însă, așa că boala a revenit după foarte mulți ani.
Pesta porcină africană ne-a ferit până acum pe noi, băcăuanii, dar se vede treaba că ne paște. Culmea e că un motiv este chiar mizeria de toate felurile în care încă mai trăim, dacă nu peste tot sigur în punctele esențiale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.