• zeci de porci au fost uciși, săptămâna trecută, de autoritățile sanitare veterinare • un fermier din Radomirești a rămas fără 25 de animale infectate cu periculosul virus
Pesta porcină africană continuă să se extindă în tot județul, în ciuda eforturilor autorităților sanitare veterinare, ca de altfel, la nivelul întregii țări. Astfel, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, pe lângă focarul din Letea Veche, (anunțat la sfârșitul lunii trecute de autoritățile din domeniu), se înregistrează alte noi situații, respectiv încă una la Radomirești, într-o exploatație de 25 de porci, și alta la nivelul localității Drăgușani, din comuna Parava, într-o gospodărie cu 4 porci.
„La această dată, în județul Bacău, evoluează 4 focare de Pestă Porcină Africană, la porcul domestic”, precizau săptămâna trecută reprezentanții DSVSA Bacău. În aceste condiții, Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bacău, aflată sub conducerea Prefectului judetului Bacau, a adoptat două programe de măsuri aferente focarelor de pestă porcină africană, care se aplică în zonele de restricții.
„De asemenea, sunt active restricțiile pentru 150 cazuri de P.P.A. la porc mistreț în Fondurile cinegetice de pe raza județului Bacău. În exploatațiile în care s-a confirmat pesta porcină africană, s-a dispus uciderea imediată a tuturor porcilor prezenți, cu respectarea legislației privind bunăstarea și protecția animalelor”, a precizat DSVSA Bacău. Proprietarii animalelor afectate de pesta porcină vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevazute de lege.
Cetățenii, solicitați să anunțe cazurile de mistreți, morți prin păduri sau în apropierea gospodăriilor
Cert este că, încă de la confirmarea bolii, pe probele analizate de laboratorul din Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență, plasând sub supraveghere oficială gospodăriile afectate și aplicând măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. Evident, continuă și acțiunile de informare și conștientizare a populației în privința PPA, autoritățile subliniind asupra faptului că nerespectarea programelor de masuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 2.400 și 3.600 de lei.
În Fondul de vânătoare din zonele în care s-a identificat PPA la porc domestic, se impune vânătoarea intensivă, până la reducerea efectivelor de mistreți la limita cotelor optime.
„Solicităm cetățenilor care desfășoară diverse activități în păduri pe raza județului Bacău să anunțe autoritățile cu privire la orice caz de mortalitate la mistreț identificat cu această ocazie.
Totodată, DSVSA Bacău solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli”, au mai arătat reprezentanții autorității sanitare veterinare județene. De reținut că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.