Veterinarii băcăuani au intervenit la un caz de pestă porcină africană depistat la un mistreț găsit mort pe raza unui fond de vânătoare de la Sascut. Astfel, au fost luate măsuri pe o rază de până la 13 kilometri în jurul locului unde a fost făcută descoperirea, în primă fază, prin instalarea de dezinfectoare individuale la intrările și ieșirile din zona infectată.
„Pentru combaterea Pestei porcine africane în zona afectată s-a decis recoltarea integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire în termen de 60 de zile. În plus, se vor vâna imediat integral prădătorii din zona afectată”, a precizat dr Florin Baltă, reprezentantul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău. Toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată trebuie să fie supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane în conformitate cu manualul de diagnostic. În tot acest timp, nu se vor mai putea alimenta locurile de hrănire a mistreților, cu excepția zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole.
Zone cu restricții severe
A intrat în atenția veterinarilor în primul rând comuna Sascut (localitățile Conțești, Valea Nacului, Sascut Sat, Schineni, Sascut, Berești, Păncesti). Însă, au fost instituite măsuri și pe raza comunei Valea Seacă (localitățile Valea Seacă, Cucova), a comunei Orbeni (localitățile Scurta, Orbeni), comuna Corbasca (localitățile Marvila, Vâlcele, Corbasca, Scărișoara, Fofaza, Rogoaza), precum și comuna Tătăraști (satele Gherdana, Drăgești, Giurgeni, Cornii de Sus, Tătăraști, Cornii de jos, Ungureni). În atenția veterinarilor au intrat și fondurile de vânătoare FV 43 Sascut, FV 45 Corbasca, FV 44 Orbeni.
În plus, s-a instituit o zonă tampon, de control temporar, de 5 km în exteriorul zonei infectate. Aceasta cuprinde, în plus față de zona infectată, comuna Urechești cu localitățile Urechești, Cornățel, Slobozia, comuna Parava, comuna Răcăciuni – satul Răstoaca, comuna Pâncești satele Dieneț, Pâncești, Fulgeriș, Chilia Benei, comuna Corbasca cu localitatile Pogleț, Băciou, comuna Huruiești cu localitățile Fundoia, Ocheni, Florești, Huruiești, Capotești, Perchiu, Pradaiș, comuna Dealu Morii cu localitățile Căuia, Blaga, Negulești și Fondurile de vânătoare FV 49 Urechești, FV 48 Borzești, FV 47 Huruiești, FV 34 Pâncești.
Ce mai trebuie făcut
Locuitorii din zonele afectate, înainte de recoltare, să verifice tarlalele, urmând să izoleze zonele afectate și neutralizate focarele, la fața locului. În plus, toate mașinile și utilajele agricole vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator, la ieșirile din tarlale și deplasarea acestora dintr-o solă în alta. Este interzisă circulația animalelor domestice prin zona infectată sau în păduri, inclusiv transhumanța. Florentin Radu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.