16 ianuarie 2025

Pescuit recreativ – Ce să faci pentru a avea mai mult succes la pescuit?

Uneori, când mergi la pescuit, activitatea peștilor este scăzută și probabil te întrebi ce se întâmplă. Este posibil ca obiceiurile alimentare ale peștilor să se schimbe pe parcursul zilei, mai ales din cauza factorilor atmosferici. De exemplu, schimbările de presiune pot fi un factor negativ ce afectează pescuitul. Vremea, starea apei, condițiile de mediu se pot schimba în orice moment al zilei și astfel, activitatea peștilor va fi și ea una diferită.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți mări șansele de a avea o zi bună la pescuit:



Alegerea locului de pescuit

Cunoașterea locului de pescuit, sau a ecosistemului, este un mare avantaj pentru pescuitul pe lac din barcă, dar și pentru cel de pe mal. Pentru a avea o experiență frumoasă la pescuit este important de știut ce specii de pești sunt în iaz sau în lac.

Alegerea locului de pescuit depinde în totalitate și de timp, condiții meteorologice și anotimp. Pescarii cu experiență au obiceiul să țină cont de toate aceste aspecte, deoarece ei doresc calitate în activitățile lor de pescuit. Când își planifică o astfel de călătorie, ei analizează foarte bine posibilitățile cele mai bune de pescuit.

Verifică vremea

Pentru a avea succes la prinderea peștilor, verifică înainte de toate condițiile meteorologice, pentru a fi sigur că vremea va fi bună pentru pescuit. Nivelul de activitate al peștilor se modifică odată cu apariția unui front rece, la modificările presiunii atmosferice și la intensificarea vântului. Când presiunea scade, peștii au tendința de a fi mai activi.

Activitatea peștilor este influențată și de temperatura apei, de aceea, atunci când este înnourat afară sau plouă, peștii au obiceiul să se ascundă pe fundul apei, sau printre plantele acvatice.

Vântul mai puternic poate complica uneori condițiile de pescuit, iar uneori activează peștele. Se spune că atunci când este vânt afară și apar valuri, apa devine tulbure, iar multe specii de pești încep să caute hrana.

Echipamentul de pescuit

Echipamentul de pescuit se alege în funcție de tehnica aplicată și speciile de pești pe care vrei să le prinzi. De exemplu, în cazul pescuitului la crap se alege un echipament cât mai bun, în funcție de posibilități și buget. La asta se adaugă și preferința pentru un anumit producător sau brand, ceea ce va influența alegerea articolelor de pescuit. Mulineta pentru pescuitul la crap ar trebui să fie una echipată cu baitrunner (care este o invenție ce facilitează foarte mult acest tip de pescuit).

Pentru pescuitul la șalău, unii pescari recomandă produsele DAM, care sunt create pentru pescuitul la răpitori. Acești producători au investit și în mulinete de calitate și în lansete de top.

Echipamentul de pescuit la răpitori se alege în funcție de comportamentul peștelui țintă și de particularitățile lui de hrănire Există lansete și mulinete variate care diferă și prin caracteristici și prin clasa de năluci de pescuit, talia peștilor, profilul și adâncimea apei. Una dintre cele mai populare în prezent este tehnica de pescuit la spinning care folosește momeli artificiale.

Senzori pentru pescuitul din barcă

Mulți pescari, cu sau fără experiență, folosesc diferite modele de senzori de pescuit, pentru că aceste echipamente facilitează capturarea de pește somn și crap, indiferent dacă pescuiesc de pe mal sau din barcă. Acești senzori sunt proiectați special pentru a indica mușcătura peștelui, oricât de sensibilă ar fi asta.

În prezent, în țara noastră există foarte mulți români care practică pescuitul drept activitate de agrement și ca oportunitate de relaxare și ameliorare a stresului. Ei vor să-și petreacă timpul liber în natură, să simtă beneficiile oferite de aceasta și de aceea chiar investesc bani pentru a avea echipamente profesionale ce îmbunătățesc calitatea în pescuit.

Sondajele de opinie arată că 4 din 5 pescari ar dori să pescuiască mai mult decât reușesc în prezent.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img