18 ianuarie 2025

“Personala” la galeriile KARO. Ilie Boca asa cum nu l-ati mai vazut

“La fiecare expozitie a pictorului Ilie Boca vin cu emotie, la fel, cred, ca si prietenii lui de-o viata, de data aceasta intr-un loc nou, un spatiu generos, Galeriile Karo, recent intrate in circuitul expozitional al Bacaului. Este meritul gazdelor noastre, Carmen si Constantin Tinteanu, proprietarii Galeriilor, dar si iubitori de arta, de frumos, care au daruit orasului – si il merita pe deplin – un loc unde sa ne intâlnim, in fiecare seara, pentru a ne delecta privirea si sufletul cu creatiile de mare valoare ale artistilor nostri plastici, a spus criticul de arta Carmen Mihalache.

Dupa expozitia pictorului Ion Mihalache, la KARO am avut ocazia, joi, 13 martie 2014, sa fim martorii unei expozitii inedite, a unui “adevarat jurnal” al creatiei maestului Ilie Boca. Inca de intrare am avut impresia ca am fost invitat la vernisajul unui tânar pictor, a unui pictor necunoscut, pe simeze aveam sa vad tablouri ale unui Boca nerelevat inca publicului, mai ales a celui tânar. Sunt expuse opere din tineretea pictorului, din vremea liceului, din peregrinarile prin tara, dar mai ales tablouri unde este prezenta Botosana, locul nasterii artistului.



Domina peisajul, adevarate bijuterii de culoare, pe spatii mici, in care pensula zboara peste dealuri, râuri si sate. Botosana – Caruta cu vaca (1958), Pitesti – Car cu boi (1957), Botosana – Gospodarie (1975), Cal rosu (1981), Botosana (1982), dar si Botosana –2013. “Fiecare lucrare contine o seama de elemente, de simboluri, lupta artistului, imi spunea adesea, este cu suprafata, iar finalitatea este un spectacol al expresivitatii, al culorii si ideilor. Vedeti, aveti aici adevarate povesti, povesti din locurile copilariei, Ilie Boca nu s-a putut desprinde niciodata de obârsia lui, de Botosana, pe care ne-o aduce ca pe o ofranda zeilor.

Idealul, se vede in lucrarile lui de maturitate, a fost perfectiunea, insa ea i-a scapat mereu, spune cu modestie, ramânând fidel crezului de-o viata: Arta este o bucurie pe care ti-o faci intâi tie si apoi celorlalti. Asta face in aceasta seara Ilie Boca”, a spus in final Carmen Mihalache. Au fost alaturi de artist,i prieteni ai artistului, consateni, fosti elevi si studenti, artisti, scriitori, ziaristi.

A vorbit celor prezenti, mereu mai multi decât ingaduie spatiul, criticul Iulian Bucur, care a facut o paralela intre cartea lui Balzac, Capodopera necunoscuta, unde trei artisti, de vârste diferite, se intâlnesc fericit, ca si aici in aceasta galerie, “unde avem un Ilie Boca cu trei vârste, la fel de prietenoase, generoase toate trei, Ilie Boca tânarul, proaspatul, visatorul, romanticul, care ia lumea si ne-o arata chiar asa cum este, unde nu avem culori stralucitoare, dar avem tineretea, patosul necesar, patosul inseamna sa fii dominat de zei.

A doua vârsta este cea a maturitatii, in care vezi, dar nu mai crezi tot, doar adevarul este cel care domina. Vârsta a treia a lui Ilie Boca, ca si la Balzac, este, cum vine vremea, cea a intelepciunii, iar noi avem privilegiu nu numai sa intram in atelierul artistului, dar sa intram in viata lui Ilie Boca, in cea intima, pe care o deschide pentru noi. Avem aici tablouri din 1957, din 1970, 1980, 1990, 2000, 2013, fiecare lucrare o anunta de urmatoarea, fiecare opera are, contine si datele tineretii, ale maturitatii, dar si cele ale intelepciunii. Priviti si va bucurati!”

Un Ilie Boca in trei ipostaze, la Galeriile KARO, str, Oituz nr. 45 (vis-à-vis de RMB).



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img