15 noiembrie 2024

Persoanele cu handicap nu au căutare în rândul angajatorilor

Chiar dacă angajatorii care au salariați cu dizabilități beneficiază de câteva facilități fiscale, agenții economici nu se înghesuie să angajeze persoane cu handicap.

În cazul angajatorilor sunt deductibile de la calculul profitului impozabil următoarele: cheltuielile efectuate pentru adaptarea locului de muncă, cheltuielile efectuate pentru achiziționarea utilajelor și echipamentelor utilizate în procesul de producție de către persoana cu handicap, cheltuielile efectuate pentru transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, cheltuielile efectuate pentru transportul materiilor prime și al produselor finite la și de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru munca la domiciliu.



În cazul în care angajatorul nu este obligat prin lege să angajeze persoane cu handicap, acesta va primi de la stat timp de un an de zile salariul minim pe economie, lunar, pentru fiecare persoană cu handicap angajată, cu condiția să o păstreze angajată cel puțin 2 ani.

Potrivit legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nr. 448/2006 persoanele cu dizabilități sunt acele persoane cărora, din cauza unor afecțiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitățile de a desfășura în mod normal activități cotidiene, necesitând măsuri de protecție în sprijinul recuperării, integrării și incluziunii sociale.

Condiții de încadrare în muncă

Articolul 74, alineatul 1, din Legea 448 din 2006 prevede faptul că persoanele cu handicap au dreptul să li se creeze toate condițiile pentru a-și alege și exercita profesia, meseria sau ocupația, pentru a dobândi și menține un loc de muncă, precum și pentru a promova profesional.

Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean. La încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități verificarea aptitudinilor profesionale se realizează printr-o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puțin 45 de zile lucrătoare, conform art. 83, litera d) din legea 448/2006 actualizată. Persoanele cu dizabilități au posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens.

Mai bine pensionar decât angajat

În cazul în care se angajează, persoana cu handicap va primi salariul minim pe economie. Sunt însă destule persoane cu dizabilități care ar putea lucra, însă, preferă să stea acasă și să primească pensie de la stat. O persoană cu handicap de gradul III primește lunar 50 de lei, la gradul II are 350 de lei, iar la gradul I suma crește până la 450 de lei. Dacă aplică și la pensie de invaliditate – care este de 520 de lei, iar cu 1 iulie crește la 640 lei – veniturile unei persoane cu dizabilități pot crește simțitor.

„Eu consider că trebuie să muncești nu să fii un asistat social o viață întreagă! Înainte să apară normele privind pensia de invaliditate nu era zi în care să nu sune telefonul și să ne întrebe careva de vreun loc de muncă. Acum nu mai sună nimeni! Plus că nici familiile nu-i încurajează pe cei cu handicap să-și caute un loc de muncă, vrând astfel să-i ferească de răutățile societății”, declară Dorina Poinaru, președintele Societății Handicapaților Fizic Bacău

Dintre membrii Societății Handicapaților Fizic Bacău unul s-a angajat la primărie, iar celălalt la un hipermarket.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014