– o persoana fizica ce se ocupa cu tranzactii imobiliare are datorii la stat de peste 15 miliarde de lei vechi
In judet, exista persoane fizice inregistrate la Finante care inregistreaza venituri semnificative. Din pacate, printre acestea se numara si contribuabili care au datorii la fel de importante fata de stat.
Cele mai mari datorii ale unor liber-profesionisti catre stat provin din TVA, din impozitul pe veniturile din tranzactiile imobiliare neplatit Fiscului si din contributii neplatite la termen. Exista persoane fizice care datoreaza TVA la stat, impozite si alte contributii în sume atât de mari, încât au ajuns sa depaseasca si datoriile unor firme. Cei mai multi de pe listele Fiscului sunt persoanele fizice care au efectuat tranzactii imobiliare de amploare, dar care nu au platit la stat taxa pe valoarea adaugata aferenta, respectiv impozitul cerut de lege.
Potrivit Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Bacau, la nivelul lunii septembrie, numarul total de contribuabili administrati era de 154.751, dintre care persoane juridice sunt 25.234. La acestea se adauga alte 12.533 persoane fizice care desfasoara activitati economice în mod independent sau care exercita profesii libere. O parte dintre acesti contribuabili persoane fizice inregistreaza datorii neachitate la Fisc de peste 4 milioane de euro. In majoritatea cazurilor, Fiscul a început executarea silita, fapt ce a facut ca debitorii sa se adreseze instantei, pentru a contesta atât sumele, cât si penalitatile percepute.
„Totalul obligatiilor restante aflate in evidenta la data de 30 septembrie 2014 este de 18.040.855 lei pentru persoane fizice. Cea mai mare suma restanta este de 1.532.013 lei si provine din tranzactii imobiliare din perioada 2010”, a declarat Adrian Anghel, purtatorul de cuvânt al AJFP Bacau.
În afara topului privind persoanele fizice cu profesii liberale care au debite uriase restante catre stat exista alte zece persoane care nu si-au platit sume mari catre buget, desi au profesii aducatoare de venituri serioase, unele dintre ele fiind profesii liberale (executori judecatoresti, notari, persoane care au activitati independente si lucreaza în domeniul comertului etc).
Pe lânga acesti datornici, mai exista persoane fizice cu sume mari de plata catre stat, necuprinse în clasificarile de mai sus ale Fiscului. Este vorba despre persoane pentru care s-a dispus atragerea raspunderii solidare si sunt, în general, administratori ai unor firme cu datorii uriase catre stat sau alte persoane.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.