4 ianuarie 2025

Persoane cu adevarat deosebite

Circa o suta de sportivi cu dizabilitati intelectuale, ajutati de Fundatia Special Olympics Romania, au fost saptamana trecuta in municipiul Bacau la o serie de competitii sportive. Prezenta noastra in mijlocul lor ne-a aratat, inca o data, ca acesti copii se pot juca, pot visa si pot fi premiati pentru rezultatele lor chiar daca sufera de o dizabilitate.

Fundatia Special Olympics Romania a dat startul in Bacau Jocurilor Regionale 2011, prima editie care se organizeaza la nivel regional pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale. Scopul acestor concursuri este de a incuraja miscarea, iar in acest sens, organizatorii au gandit competitii la inot asistat si liber dar si intreceri de bocce, simplu si dublu. „Integrarea nu este niciodata usoara, dar asta incercam, sa ii ajutam sa se integreze social prin sport. Sportul nu e obiectivul final, ci un mijloc de a arata ce sunt in stare sa faca aceste persoane”, a explicat Viorel Mocanu, director sportiv Fundatia Special Olympics Romania.

O mana zdravana de voluntari



Alaturi de copiii cu dizabilitati stau in permanenta voluntarii fundatiei. Vin dezinteresat si vorbesc despre ceea ce fac simplu, ca si cum le-ar fi schimbat viata radical. „Sunt studentii de la universitate. Avem o colaborare mai veche cu ei. Ceea ce ii motiveaza este ca reusesc sa vada in aceste persoane dincolo de ceea ce par la prima vedere: un suflet de om care are nevoie de cineva care sa ii fie aproape. Avem tot felul de discursuri care ar putea sa motiveze pe cineva dar aici, cand vin in preajma lor, si vad cat se bucura sa participe voluntarii devin implicati”, a mai spus Mocanu. Si intr-adevar, pentru voluntari timpul trece repede si au invatat adevarate lectii de viata de cand lucreaza cu acesti copii. „Mi-am dat seama ca sunt foarte multi oameni care au nevoie de ajutorul nostru si sunt prea putini cei care se implica. Este o diferenta foarte mare intre lumea lor si a noastra si cred ca ar trebui sa fim atenti la ei pentru ca ne dau o lectie tuturor”, ne-a spus Bianca Acatrinei, voluntar.

Suporteri pana la final

In tribune au stat pe intreg parcursul competitional parintii acestor copii. I-au incurajat, i-au aplaudat si ii iubesc neconditionat chiar daca nu au urcat pe prima treapta a podiumului. „Boala este un impediment, dar cu eforturi reusim sa iesim cumva la liman. Facem ce putem si noi mai bine. E greu, dar mergem inainte si alegem mai mult decat daca nu facem nimic”, ne-a spus emotionata Tatiana Munteanu. „Si ei au dreptul sa traiasca la fel ca orice persoana. Asa a fost sa fie sa se nasca cu acest handicap si noi regretam enorm”, ne-a spus si Vasile Toma, parinte, care a venit din Piatra Neamt cu baiatul lui pentru a participa la competitii.
Organizatorii i-au rasplatit pe castigatori cu medalii si multe aplauze. Le-au organizat chiar si festivitati de premiere exact ca la orice competitie sportiva. Partenerii evenimentului au fost Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Bacau si Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii de la Universitatea „Vasile Alecsandri”.
Andreea Gavrila

„Sunt studenta la kinetoterapie si am ales aceasta specializare pentru ca vreau sa lucrez cu persoanele cu dizabilitati si asta e o ocazie foarte buna. Sunt deosebiti, pun mult suflet in ceea ce fac si se bucura foarte mult atunci cand reusesc.” – Cristiana Ciulica

„Sunt superbi! Sunt o grupa de copii cu care poti lucra oricand, te iubesc pur si simplu neconditionat si uneori lucreaza mai bine decat copiii fara nicio dizabilitate.” – Mihai Bobeica



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img