În acceptia moderna, un perpetuum mobile este un dispozitiv care îsi mentine o miscare ciclica permanenta, încalcând legile de conservare acceptate sau ireversibilitatea fenomenelor din natura etc. Se discuta, de mai bine de 2500 de ani despre trei spete de perpetuum mobile (nu intram in detalii, cei interesati pot gasi pe internet aceste informatii), nume celebre, savanti, cercetatori, inventatori, onesti sau sarlatani au strigat Evrika! Fals.
In jurul anului 500 i.Hr., filozoful grec Anaxagora afirma ca din nimic nu se obtine nimic, si nimic nu poate fi anihilat.
Nici Leonardo da Vinci nu a stat deoparte de fenomen, insa ajunge la concluzia imposibilitatii miscarii spontane, Descartes intra in confuzie, iar Leibniz il pune la punct, doar Newton a evitat sa intre in competitie. In 1775, la sugestia lui Pierre Simon Laplace, Academia Franceza de Stiinte publica în analele sale un text care începe asa: Constructia unei masini cu miscare perpetua este absolut imposibila si, de atunci, refuza examinarea oricarui dispozitiv care se pretinde a fi un perpetuum mobile.
Mirajul imposibilului posibil atinge si pe alti oameni de stiinta, Joule, Bernoulli, Belousov, Lord Rayleigh, mai aproape de noi Aldo Costa sau Mihail Smeretciansk care continua sa viseze frumos. Spuneam ca sunt cunoscute trei spete de perpetuum mobile, insa, de mai bine de 20 de ani, este in curs de omologare o a patra speta: perpetuum mobile bazat pe miscarea haotica in natura a promisiunilor. Principiul, surprinzator, este simplu, din moment ce nu le-a trecut prin minte atâtor savanti: importanta este prima promisiune (neaparat sa fie cât mai dodoloata), care pune in miscare credulitatea beneficiarilor, la nici sase luni (se poate si la trei), promisiunea prima se multiplica, oamenii sunt entuziasmati, merg la urna si, ce sa vezi: dispozitivul se misca, mânat de aceeasi UNICA promisiune.
Trece timpul, la patru ani roata prinde viteza, se rostogoleste pe strazi neasfaltate (terenul propice pentru acest experiment), fara apa si canalizare. Am verificat, si contrar pozitiei Academiei Franceze, noua descoperie functioneaza pe strazile Salciei, Silozului si Ulmilor din Bacau. Deocamdata. Nu avea dreptate Anaxagora, ca nimic nu poate fi anihilat!
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.