23 octombrie 2024
ActualitatePermis de port arma pentru impuscarea porcilor / Primarii se plang ca...

Permis de port arma pentru impuscarea porcilor / Primarii se plang ca nu au bani pentru asomatoare

Primarii bacauani inca nu stiu cum vor fi sacrificati porcii de Craciun. Ei spun ca asteapta inca lamuriri de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dar si bani de la Consiliul Judetean pentru a procura asomatoare. Medicii spun ca ideal pentru amortirea porcului ar fi pistolul cu glont captiv, insa utilizatorul trebuie sa aiba permis de port arma.

Desi mai este exact o luna pana la traditionalul Ignat, inca nu se cunosc regulile privind sacrificarea porcilor. Tot ce se stie este faptul ca anul acesta trebuie sa se respecte normele europene privind bunastarea animalelor. Totodata, se mai cunoaste si faptul ca asomarea porcilor cade in sarcina Consiliilor Locale. „Noi am anuntat primariile despre aceasta indatorire si pana in momentul de fata doar doi sau trei primari ne-au solicitat mai multe amanunte despre asomare. Probabil ca in perioada urmatoare vom face o intalnire cu persoanele desemnate de primarii pentru a se ocupa de asomare, pentru ca acestea sa stie exact ce au de facut”, ne-a declarat Sorin Ivanciu, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau. Veterinarii sustin ca porcii pot fi asomati prin electronarcoza sau cu pistolul cu glont captiv. „Metoda impuscarii este mult mai simpla, iar costul unui pistol este mai mic in comparatie cu aparatul electric. Exista si aici un dezavantaj, pentru ca persoana care utilizeaza pistolul trebuie sa aiba permis de port arma”, mai spune directorul Ivanciu.



Primarii spun ca se lupta cu morile de vant

Deocamdata nici primarii nu stiu cum se vor achita de aceasta sarcina aruncata in acest an in curtea lor. „Am primit adresa prin care am fost anuntati ca noi de vom ocupa de asomare. Sa vedem si cum vom reusi sa facem acest lucru”, ne spune Margareta Luncanu, primarul din Secuieni. Mult mai transant este edilul din Urechesti care nu se fereste sa spuna lucrurilor pe nume. „In comuna sunt 2.000 de gospodarii. Daca persoana care va face asomarea va fi chemata in preajma Ignatului, sa zicem la 1.000 de proprietari de porci, ii va fi imposibil sa-i rezolve pe toti. Nu cred ca intr-o zi se pot asoma mai mult de 50 de porci. Apoi, noi avem si traditia sacrificarii. Oamenii taie porcii inainte de rasaritul soarelui si nu cred ca vor astepta sa vina cetateanul cu pistolul sau cu aparatul cu electrosocuri”, declara primarul Nicolae Talaba. Primarii spun ca le lipsesc si banii pentru a achizitiona aparatura pentru asomare. aNu avem fonduri pentru asa ceva. Nici pentru salarii nu avem. Eu am desemnat doua persoane din comuna care sa se ocupe de asomare insa vom vedea in ce masura ne putem achita de aceasta indatorire”, sustine si Ovidiu Ivanciu, primarul din Rachitoasa. Veterinarii se asteapta ca proprietarii de animale sa fie refractari la noile norme de sacrificare a porcilor, mai ales daca vor trebui sa scoata din buzunar bani pentru a plati serviciul de asomare.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img