Iubitorii picturii din municipiul Onești se pot bucura de expoziția deschisă la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” de Vasile Chelaru, unul din temerarii care surprinde în lucrările sale mirificele peisaje din localități de pe valea Trotușului dar și din țară. Atrași de tema acestei expoziții (”Biserica și mari duhovnici”), la vernisaj au fost prezenți numeroși oneșteni. Dacă deschiderea expoziției a fost de o deosebită încărcătură emoțională deoarece a avut loc la aniversarea zilei de naștere a autorului lucrărilor (ce se îndreaptă spre șapte decenii de viață!), între cei prezenți la acest eveniment cultural am remarcat artiști plastici oneșteni, profesori, subingineri și alți iubitori ai artelor plastice. A impresionat participarea la vernisajul acestei expoziții a mulți prieteni și foști colegi (de liceu!) ai lui Vasile Chelaru precum și a tânărului preot Florin Ursu.
Fiind la a doua expoziție personală Vasile Chelaru ne bucură acum cu tablouri de o deosebită frumusețe cromatică, el nefiind ”un nou venit” în lumea artei plastice. Menționăm că Vasile Chelaru a urmat cursurile Școlii Populare de Artă Iași, fiind elev al profesoarei Gabriela Agafiței, artist plastic ce de mai multe decenii realizează lucrări de o expresivitate modernă. Remarcat în anii tinereții la câteva concursuri naționale de pictură (când a avut și bucuria ca lucrările premiate ale sale să fie expuse la Sala Dalles din București) Vasile Chelaru a avut deschise expoziții personale la Onești și la Iași.
Mai multe lucruri despre acest artist plastic oneștean dar și despre lucrările ce înfrumusețează expoziția de acum, deschisă în spațiul generos al Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești, a împărtășit de la această instituție la vernisaj Doina Brumă.”Fiu al acestor locuri, născut în comuna Parava exact acum 69 de ani, domnia sa urmează cursurile Liceului industrial de chimie, pentru ca apoi să absolve Institutul Politehnic din Iași, Facultatea de Construcții. În timpul facultății a urmat cursurile Școlii Populare de artă din Iași, secția Pictură, la clasa cunoscutei artiste Gabriela Agafiței, fiind remarcat de mediul artistic”, a declarat Doina Brumă, ce ne-a dezvăluit și multe lucruri legate de frumusețea și spiritul lucrărilor realizate de Vasile Chelaru. În acest sens ea a menționat:” Într-o vizită de lucru, acum mulți ani, când abia apucam să ne cunoaștem, am rămas uimiți de înțelepciunea și frumusețea pe care fuseseră în stare să le izvodească cele două mâini ale sale. O gospodărie judicios organizată, plină de farmec și de viață, ridicată de dânsul din temelii, care avea pe pereții nedezvăluiți străinilor o adevărată comoară, cum aveam să descoperim: lucrările în ulei ale proprietarului, care ni le prezenta cu o timiditate și o smerenie invers proporțională cu valoarea lor. Atunci a avut loc prima sa expoziție la bibliotecă și de atunci o așteptăm pe cea de față. Între timp, autorul a pictat constant. Nu s-a grăbit să deschidă expoziții după expoziții și nici n-a propus tablouri în care nu credea. A lucrat mult, a selectat mult și iată-l, în iunie anul acesta, prezent la galeria < Și colegii de generație ai lui Vasile Chelaru au exprimat gânduri dintre cele mai frumoase. ”Sincer, nu l-am cunoscut ca pictor ci ca un om cinstit, corect și respectuos” , a menționat un fost coleg în timp ce un apropiat al său ne-a dezvăluit faptul că ”Vasile Chelaru a reușit după peste 100 de zile și nopți să picteze pe Iisus Mântuitorul și este fericit!”
”Am lucrat mereu și-i mulțumesc tatălui meu de la care am deprins această artă! Mulțumesc familiei care mă sprijină mult și pe viitor vreau să deschids o altă expoziție – Grădina cu flori! Vasile Chelaru