An scolar nou, manuale vechi
Fara coperte, cu pagini flendurite si murdare, ba chiar cu file lipsa, manualele primite de multi dintre elevii bacauani sunt numai bune sa taie cheful de invatat. Cartile reprezinta si un adevarat pericol pentru sanatatea copiilor. Acestia se pot imbolnavi de astm, parazitoze si diverse forme de alergie. Inspectoratul Scolar recunoaste situatia, dar da vina pe bugetul limitat alocat pentru achizitia de manuale noi.
Scoala romaneasca, gratuita si obligatorie, nu poate asigura tot ce au nevoie elevii sai. Printre lipsurile remarcate si la acest inceput de an se numara distribuirea de manuale vechi. Unii elevi bacauani au primit carti atat de deteriorate, incat nu le vor fi de niciun folos. Fara coperte, cu pagini lipsa ori rupte, murdare si cu miros urat, manualele ar fi trebuit sa ajunga de mult la un centru de maculatura. Aspectul manualelor vechi este deplorabil. Ce nu se vede, insa, pe aceste carti reprezinta adevaratul pericol. Microbii, acarienii si praful dintre pagini le pot provoca boli grave elevilor, de la astm la parazitoze.
Manualele sunt preluate de la seriile anterioare
Si directorii de scoli admit ca stocul de manuale noi este la limita si ca nu toate cartile pentru elevi sunt inlocuite. Unii spun chiar ca daca nu ar fi scazut numarul de elevi, fata de seriile anterioare, ar fi fost nevoiti sa distribuie si ei la clasa acelasi manuale vechi si deteriorate. „Noi avem noroc ca a scazut populatia scolara. Ca fata de seriile trecute, avem mai putini elevi si astfel avem manuale cat de cat bune pentru toti elevii nostri. Insa nu toate sunt noi. Sunt manuale transmise de la anii anteriori, dar care s-au pastrat”, ne-a declarat prof. Manuela Neculce, director adjunct la Scoala ”Constantin Platon” Bacau. ”Si la noi situatia la fel. Am asigurat manuale, pe clasele a IX-a si a X-a in proportie de 95 la suta, dar nu toate sunt noi. O buna parte din ele sunt recuperate din seriile anterioare”, a spus si prof. Remus Cazacu, director la Colegiul Tehnic de Comunicatii "N.V. Karpen" Bacau.
Manuale noi, in limita bugetului
In fata acestei situatii, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean spun ca achizitia de manuale noi s-a facut in limita unui buget alocat de la Ministerul Educatiei, si in baza comenzilor facute de fiecare scoala in parte, inca din luna mai. In acest an, la acest capitol, judetul Bacau a primit suma de 564.000 lei, motiv pentru comenzile de manuale asigurate gratuit de Inspectoratul Scolar au putut fi onorate numai in proportie de 30-40 la suta. Sunt insa unele scoli care nu au primit niciun manual nou. Conform legii, Inspectoratul Scolar are obligatia de a asigura manuale pana in clasa a X-a inclusiv, pe toate disciplinele si sa imbunatateasca anual stocul. Anul acesta s-au achizitionat in jur de 166.000 de manuale, pentru o populatie scolara care depaseste 108.000 de elevi. Asta in conditiile in care un elev are nevoie in medie de 10 manuale, pe fiecare an de studiu.
„Daca am ajuns chiar asa…”
Reporterii Trustului Media Desteptarea au cerut parerea bacauanilor cu privire la starea unora dintre manualele distribuite in scoli. Privind si rasfoind un manual care a trecut prin mainile mai multor generatii, Iozefina Boca ne-a declarat ca „acest copil (elevul care l-a primit, n.r.) va fi dezarmat, n-o sa-i placa sa invete. Ii ameninta si sanatatea. Si eu trebuie sa ma dezinfectez pe maini fiindca l-am atins. Daca am ajuns chiar asa….Cum sa primeasca un copil o astfel de carte?” Si Valeria Iancu este de parere ca manualele vechi „au microbi”, iar Elena Butnaru ne-a declarat ca „astfel de carti nu ar fi trebuit sa se mai distribuie in scoli”, ba chiar s-a oferit sa contribuie cu bani la un fond pentru cumpararea de carti. Singura sansa pentru elevii care au primit de la scoli manuale vechi este ca parintii sa le cumpere altele noi din librarii. Tinand cont ca o carte scolara costa intre 15 si 30 de lei, acesta va fi inca un efort financiar pentru familiile elevilor.
„Consider, medic fiind, ca elevii ar trebui sa aiba manuale noi sau proprii, deoarece exista riscul transmiterii parazitozelor intestinale, riscul alergiilor la diverse substante, la praf, la acarieni sau la orice altceva se poate intalni pe paginile unui manual scolar.”- dr. Marilena Caliman, medic de familie
„Daca guvernantii nostri cred ca de pe astfel de carti se poate si invata, se inseala. Cum mai poate fi atras copilul sa invete, daca manualul nu este atractiv si in stare buna? Avem si noi astfel de manuale, dar deocamdata le tinem in fiset, pentru ca nu au venit inca toti copiii la clasa.” –
Singurii elevi mai norocosi, care sigur au intrat posesia unor manuale noi, sunt cei de clasa I, pentru care legea prevede a ISJ sa asigure anual, acest stoc, in mod gratuit, pentru toti boboceii. Din cele peste 116.000 de manuale noi cumparate de ISJ Bacau, 7.169 sunt abecedare si manuale de matematica necesare la clasele I.
Doina Mincu
Roxana Neagu