Polițiști din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău au efectuat 17 percheziţii domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol. 16 bărbaţi au fost conduşi la sediul poliţiei pentru audieri.
Situl Natura 2000 a fost declarat arie de protecţie specială avifaunistică prin Hotărârea Guvernului nr.1284/2007, modificată şi completată de Hotărârea Guvernului nr.971/ 2011 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene natura 2000 în România.
Conservarea mediului şi protecţia patrimoniului pescăresc sunt de interes general pentru crearea şi menţinerea zonelor umede şi a biodiversităţii specifice acestora, precum şi pentru potenţialul de resurse alimentare reprezentat de resursele acvatice vii.
Pentru prevenirea şi combaterea faptelor de braconaj piscicol îndreptate împotriva habitatelor naturale, a transportului, colectării şi comercializării ilegale a produselor şi subproduselor rezultate din activităţile ilegale de pescuit, s-a impus intensificarea activităţilor specifice pentru asigurarea respectării legalităţii în acest domeniu.
La data de 14 iunie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău au acţionat în municipiul Bacău şi 5 comune, pentru prevenirea şi combatarea braconajului piscicol.
73 de polițiști au acționat pentru apărarea patrimoniului piscicol naţional, a integrităţii acestuia şi combaterea faptelor ilegale asociate din pescuitul ilegal şi protecţia mediului înconjurător.
Poliţişti de ordine publică, investigaţii criminale, de investigare a criminalităţii economice, criminalişti şi de acţiuni speciale, cu sprijinul Brigăzii Operaţiuni Speciale Bacău au efectuat 17 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bacău şi comunele Iteşti, Letea-Veche, Bereşti-Bistriţa, Tamaşi şi Corbasca.
Cu această ocazie, au fost identificate şi ridicate în vederea confiscării 79 de plase tip monofilament, în lungime de 5300 de metri, 5,5 kg plumb, 650 de bucăţi plută şi 6 sfori pentru confecţionarea plaselor.
Totodată, au fost indisponibilizate 3 bărci pneumatice şi 5 vâsle.
16 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 57 de ani, au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău pentru audieri.
Din cercetările efectuate a rezultat că, cei în cauză ar fi braconat cu ajutorul plaselor de pescuit tip monofilament, interzis a fi deţinute, peşte diferite specii în aria protejată situl Natura 2000.
Poliţiştii au întocmit dosare penale în care efectuează cercetări pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite de comiterea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art.64 din O.U.G. 23/2008.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.