Vara extrem de caniculara din aceste zile poate deveni mai putin incomoda daca savurezi un pepene zemos si racoritor. Si daca delicioasele curcubitaceae iti sunt aduse chiar sub fereastra, atunci satisfactia e si mai mare. Ion, de 40 de ani, si Petrut, de 26, sunt doi comercianti ambulanti din comuna Tâmboiesti, judetul Vrancea, care, an de an, obisnuiesc sa faca un pic de comert cu… fructe de sezon.
Merg peste tot prin tara, mai ales in orasele mai mari din Moldova sau imediat dupa ce treci muntii in Ardeal. Stau câte o zi in fiecare localitate pe unde ajung. I-am gasit, zilele acestea, in cartierul Alecu Russo strigând din toti plamânii catre gospodinele ce se adumbreau prin apartamente.
„Pepeni, pepeni”. Aflu ca sunt pocaiti si incearca asa cum pot sa faca rost de ceva bani cumparând din dreapta si vânzând in stânga.
„Suntem comercianti. Luam pepenii din zona Brailei si ii vindem pe unde nu prea se face asa ceva. Ce sa-i faci, sefu’, avem câte sapte – opt copii acasa, pentru ca daca suntem pocaiti, nevestele noastre nu fac avort. Stiti cum e?! Ca atunci când ai omorâ un om, asa e si cu intreruperile de sarcina”, povestesc cei doi. Isi dau seama ca nu e o afacere de milioane, dar macar isi fac datoria de parinti si pleaca de acasa, nu stau „legume” in ograda.
Cumpara pepenii cu 50 de bani kilogramul, mai adauga si cheltuielile cu transportul – alti 25-30 de bani la kilogram – si dupa ce vând marfa cu 1 leu kilogramul, profitul lor ramâne mai nimic. Au vândut in jumatate de zi marfa de 200 de lei.
„La patru tone de marfa, faceti si dumneavoastra un calcul. Nu mai punem la socoteala si amenzile care ne sunt date. Chiar acum, la intrarea in Bacau, am incasat 5.000 de lei de la politie pentru ca vindeam unde nu trebuia. In piete, nu avem loc, numai când se uita la tine si te vad ca esti un amarât. Acolo, numai semecherii au intrare…Asta e!”, marturiseste Petrica.
Din fericire, amenzile, multe la numar, nu le achita niciodata, insa, odata ajunse la primaria din comuna, administratia ii scoate toata iarna la munca, fie la deszapezit, fie la decolmatat santurile ori alte treburi prin localitate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.