28 decembrie 2024

Pentru unii, mumă, pentru alţii, ciumă: Discrepanţe enorme între pensii

– Cea mai mare pensie (de serviciu) din judeţul Bacău este de aproape 23.000 lei! – Peste 27.000 pensionari primesc indemnizaţia socială de 520 lei, pensia cuvenită lor fiind sub acest plafon. – Dintre ei, 11.613 au muncit între 25 şi 35 ani, realizând stagiul complet de cotizare la pensie.

Noile reglementări privind limitarea cuantumului anumitor categorii de pensii speciale par a se justifica şi pentru judeţul Bacău. Şi aceasta deoarece şi în judeţul nostru sunt pensii de serviciu, bunăoară, care stârnesc invidie atât în rândul pensionarilor cât şi al salariaţilor. Astfel, în momentul de faţă un pensionar din Bacău are o pensie de serviciu care se ridică la suma impresionantă de 22.847 lei! În Oneşti, liderul beneficiază de o pensie, ceva mai mică!, de 18.807 lei.



Dar şi în sistemul public de pensii sunt persoane care au venituri considerabile, însă numărul lor este mic. Potrivit datelor furnizate de către conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bacău, din sistemul public de pensii, sunt şi pensionari care primesc între 5.800 şi 10.500 lei, ei fiind persoane care au depăşit stagiul complet de cotizare, au studii superioare şi au deţinut, de-a lungul carierei, funcţii de conducere în diverse domenii, precum cel bancar, industria chimică, construcţii etc.

Doar câteva sute de lei, pentru vechime completă în muncă

La polul opus, zeci de mii de pensionari nu beneficiază decât de 520 lei lunar, cât reprezintă indemnizaţia socială. Mai exact, această sumă ajunge la un număr de 27.049 pensionari de limită de vârstă, cu pensie anticipată, de invaliditate sau de urmaş. Cei mai mulţi dintre ei au o vechime în muncă foarte mică, astfel că pensia cuvenită, rezultată din calcul, este şi ea pe măsură, chiar şi de un leu. La această pensie statul vine în completare cu suma de bani care să le asigure indemnizaţia socială. Dar foarte mulţi dintre beneficiarii de această indemnizaţie au muncit o perioadă îndelungată.

Cu toate acestea, din calcul, le-a rezultat o pensie mai mică de 520 lei. În momentul de faţă, strigător la cer, 11.613 pensionari care au stagiul complet de cotizare (între 25 şi 35 ani de muncă, în funcţie de actul normativ în vigoare la momentul pensionării) au o pensie al cărei cuantum este sub plafonul de 520 lei. Dar nici ceilalţi pensionari care au ieşit la pensie de limită de vârstă şi au muncit zeci de ani nu se pot considera mai fericiţi. Dintre cei 153.192 pensionari, câţi sunt în judeţul Bacău, în momentul de faţă, nu mai puţin de 115.886 s-au pensionat la împlinirea vârstei limită, marea majoritate având cu mult mai mult decât stagiul complet de cotizare, adică peste 31 (femeile) sau 35 ani (bărbaţii) de vechime în muncă. Şi după o activitate atât de îndelungată, pensia medie aferentă celor pensionaţi de limită de vârstă este de numai 1.149,88 lei.

Tabloul, care, evident, nu este complet, al discrepanţelor în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor din sistemul public arată că legislaţia actuală în domeniu trebuie neapărat revizuită. Acest lucru a fost demarat deja de către conducerea Ministerului Muncii. De aproape o lună, un grup de specialişti, în care au fost cooptaţi şi directori de case de pensii din teritoriu, inclusiv din Bacău, lucrează la elaborarea unei noi legi.

„Sunt foarte multe inechităţi. Rezolvarea lor este obiectivul principal al conducerii ministerului nostru. Dar este foarte greu să elaborezi o nouă lege care să armonizeze toată legislaţia pensiilor. Noi trebuie să aplicăm, pentru fiecare perioadă de activitate, actele normative valabile la vremea respectivă. Lucrăm cu legislaţie şi de acum 30 de ani. Aşa că gradul de dificultate în a găsi o lege care să rezolve toate inechităţile este foarte mare. Dar sperăm că până la urmă noua lege va fi echitabilă pentru toată lumea”, ne-a declarat Alina Iftode, directorul CJP Bacău.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img