Dacă va fi aprobat în forma actuală proiectul noii legi a pensiilor, atunci modul de calcul al acestora va fi modificat esențial. În primul rând, cuantumul pensiei va fi determinat prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de către fiecare asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea acestuia va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
Același proiect prevede că punctul de pensie va fi de 1.265 lei la 1 septembrie 2019, 1.775 lei, la 1 septembrie 2020 și de 1.875 lei, la 1 septembrie 2021. Când va intra în vigoare noua lege, valoarea punctului de referință va fi de 75 lei. Din 2022, acesta se va majora în fiecare an cu 100 la sută din rata medie anuală a inflației, la care se vor adăuga 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Pentru fiecare persoană care a fost sau este asigurată, numărul total de puncte realizate se va obține prin însumarea punctajelor anuale pe care le are. Punctajul anual se obține prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Pentru perioadele anterioare intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, punctajul lunar se va calcula prin raportarea venitului brut lunar realizat sau a celui asigurat, pentru care s-a plătit contribuția, la câștigul salarial mediu brut din anul respectiv.
Dacă, în același timp, o persoană a avut venituri, pentru care a încheiat și un contract de asigurare facultativă, atunci la determinarea punctajului lunar se vor avea în vedere și acestea. Pentru persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă se vor menține procentele de majorare a punctajelor lunare din perioadele respective. Astfel, cei care au muncit în grupa I, înainte de 1 aprilie 2001, și/sau în condiții speciale, ulterior acestei date, vor beneficia de majorarea cu 50 la sută a punctajului realizat în perioada respectivă.
Cei care au desfășurat activitate în grupa a II-a și/sau în condiții deosebite vor primi o creștere cu 25 la sută a punctajului pentru anii lucrați ca atare. Potrivit aceluiași proiect, pentru prima dată, se va institui un cuantum minim al pensiilor. Pensia minimă se va stabili în procente din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat de asigurat.
Cel mai mic procent va fi de 45 la sută pentru un stagiu minim de cotizare, care rămâne la 15 ani. La cei 45 la sută se va adăuga câte 1 la sută pentru fiecare an de vechime în muncă realizat peste cei 15 ani. Procentul maxim, însă, nu va fi mai mare de 75 la sută din salariul minim brut pe țară. Așadar, cei care au lucrat de la 45 de ani în sus și au avut salariile cele mai mici vor avea o pensie de cel puțin 75 la sută din salariul minim brut pe economie.