6 noiembrie 2024

Pentru un antreprenor, zona de investiție în comunitate este o prioritate

De nouă ani Fundația Comunitară Bacău finanțează inițiațive și organizații locale, administrează fonduri numite, acordă burse și resurse din mediul privat, pe care le investește în comunitatea băcăuană. Sunt peste 1.000.000 USD investiți în educație, sănătate, antreprenoriat, cultură și voluntariat, din care peste 500 000 USD  finanțari directe.

Din 2013, de când s-a  înființat, FCBc a finanțat 174 de granturi, 193 de burse și  a implementat peste 20 proiecte în comunitate. 



Mihai Căprioară, directorul executiv al Fundației Comunitare, ne-a răspuns la câteva întrebări.

  1. Care au fost în 2021 principalele zone de investiție în comunitate?

– Deseori vorbim despre comunitate în cuvinte precum: leadership, implicare, reziliență, dezvoltare sau finanțare. Însă, dincolo de limbaj, este vorba de lucruri simple: când lucrurile sunt neclare, să oferi o perspectivă despre viitor care să inspire; când este zăpadă pe trotuar, să pui mâna pe lopată, nu să aștepți să facă altcineva; când vine valul pandemic, să ai grijă de cei dragi și să ai răbdare până când societatea își revine; când vezi că lipsește ceva din Bacău, să vezi cum poți să-l construiești aici; când vrei o schimbare, să investești în ea.

Anul trecut a fost unul cu atenție specială în zona de educație, sprijinirea inițiativelor locale și sănătate. Sunt efecte normale ale contextului pe care îl trăim, cu provocările aferente. Ca o noutate, anul trecut am început să derulăm „Fondul pentru un viitor mai bun”, finanțat de Lidl România, prin care am finanțat șapte inițiative locale cu aproape 250 000 de lei.

Anul 2022 vine în acest nou context cu prioritizarea educației și a sectorului medical ca arii esențiale pentru preocupările noastre.

  1. De ce aveți în focus educația și există mai multe fonduri dedicate acestei zone?

– Trăim într-un oraș orientat către familii, către creșterea copiilor și un oraș care în același timp are două Universități. De aceea eforturile noastre sunt concentrate în această arie. Ne bucurăm să avem parteneri strategici alături de noi și să putem derula la nivel local două programe axate pe educație: Științescu și Fondul pentru Investiții în Educație.

Prin Științescu finanțăm de 5 ani educația științifică STEM. Prin Fondul de Investiții în Educație am administrat o sponsorizare de peste 200 000 lei a SCC Services, prin care am dotat cu mobilier și echipamente un laborator internațional Erasmus, trei cămine cu săli de studiu, trei laboratoare de informatică, 15 săli de clasă și un centru de tineret. În plus, mai avem și un fond de burse pentru elevi și studenți.

  1. Ce ne lipsește pentru o implicare mai activă?

– Aș zice că viziunea. Noi, la Fundația Comunitară Bacău, ne dorim un Bacău activ, conștient, implicat, inovator, performant, conectat intern și extern. Dar nu doar visăm, ci și acționăm! Finanțăm idei și proiecte. Numai în 2021, prin Științescu, prin Fondul pentru Investiții în Educație sau prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități am acordat granturi de 400 000 lei la  19 organizații și grupuri de inițiativă.

În zona medicală, am construit Fondul pentru Sănătate, din care am alocat peste 100 000 lei pentru dotări, materiale și suport medical și unde, din 2022, ne propunem să investim în educație medicală. Prin Ecologescu și Fondul Diaspora, sustinem educația de mediu. Prin evenimente precum “8 ore de lucru peste program” și Noaptea Cercetătorilor aducem împreună știința, expertiza și nevoile de consultanță ale liderilor comunitari.

Iar evenimente precum Swimathon, Semimaraton sau Jocurile Comunității, oferă spațiu de manifestare și investiție pentru fiecare băcăuan.  Bineînțeles, nu suntem singuri. Ne bucurăm de parteneriate puternice la nivel național, cu organizații precum Romanian American Foundation, Federația Fundațiile Comunitare din România, Fundația pentru Parteneriat, sau Asociația pentru Relații Comunitare. La nivel județean, apreciem lucrurile valoroase pe care le-am dezvoltat cu Dedeman, SCC Services, Barrier, Agricola Internațional, Cybernet, Elitemob, ISSCO și alte câteva zeci de companii băcăuane.

Pentru un antreprenor, zona de investiție în comunitate este o prioritate, pentru că aici trăiește, alături de angajații săi și pentru că aici își găsește mixul de resurse. Investiția strategică înseamnă fonduri numite, printr-o politică de responsabilitate socială coerentă.

Când mă uit în spate, la toți acești ani, nu pot decât să concluzionez cu un: Hai, că se poate!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri