15 ianuarie 2025

Pentru un antrenament al tinereţii mentale

La început de an am nevoie de o zdravănă doză de optimism, ca să mă încarc de o nouă energie, să o pornesc la drum fără să simt cum încearcă perfidul scepticism de serviciu să mă încolţească. Scepticism de serviciu în slujba lucidităţii, se înţelege. În ciuda anilor care trec, am păstrat mereu în mine frânturi de tinereţe, astfel că buzduganul vârstei tot cade pe lângă mine.

Aşadar, vreau să cred că în noul an multe lucruri bune s-ar putea întâmpla. E ca în jocul acela: ce-ar fi dacă? Ce-ar fi dacă am vedea lucrurile mai nuanţat, nu numai în alb şi negru? Dacă nu ne-am acomoda atât de uşor cu situaţii imposibile în alte părţi ale lumii? Dacă tot „vrem o ţară ca afară”. Răspunsul stă în refuzul convieţuirii cu inacceptabilul, în puterea de a spune nu oricând simţim o agresiune împotriva a ceea ce gândim şi simţim cu adevărat.



Adaptarea docilă la moravuri şi obiceiuri dominante la un moment dat într-o societate e pentru cei mult răbdători, slabi, lipsiţi de voinţă, făcuţi pentru a fi o simplă masă de manevră. „Capul plecat sabia nu-l taie” e pentru mine cea mai laşă, umilitoare şi degradantă zicală. E pentru cei care aleg să se afunde în compromisuri imunde, într-un trai cleios, de mizerie morală. Când spiritul îţi este astfel corupt, nu mai ai cum să înţelegi ce înseamnă libertatea şi demnitatea umană.

Pentru că libertatea este numai pentru cei puternici, care ştiu să ducă greul şi să-şi asume răspunderi. Pentru cei care refuză conformismul, lucrurile căldicele, şi care şi-au păstrat intactă tinereţea mentală, forţa de a lupta cu inerţia. De această forţă avem nevoie, nu de vorbărie propagandistică, trăncăneală în gol şi promisiuni mincinoase. Dacă ne-am pune cu toţii în mod serios la lucru şi am face curăţenie în jurul nostru, dacă am reinstaura o scară reală de valori, eficienţa şi pragmatismul, cinstea, competenţa şi profesionalismul (în locul corupţiei, pilelor şi relaţiilor), lucrurile s-ar schimba şi pe noi ne-ar bucura să trăim, liberi şi demni, la noi în ţară.

Tinereţea mentală tocmai asta semnifică, curaj şi refuzul blazării, încăpăţânare benefică şi credinţa că totul stă în puterea noastră. De ceea vă propun un antrenament al tinereţii mentale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img