Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” a fost recent inţiatoarea şi gazda unui eveniment, cu o triplă semnificaţie. Totul a fost pus la cale de managerul prestigioasei instituţii de cultură, scriitorul şi criticul literar Adrian Jicu. A fost prezentarea şi lansarea romanului „Pentru Elise”, autoare, o tânără scriitoare, Teodora Smîntancă -Strugariu, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, a fost, deci literatură, nu a lipsit nici dansul, arta dansului adusă de un excepţional produs al Colegiului Naţioanl de Artă „George Apostu”, balerina Andra Florea-Romașcanu, la care s-a adăugat muzica, cu un alt talent al şcolii băcăuane, violonista Bianca Condrea, acompaniată de tatăl ei, profesorul şi pianistul Elvis Condrea. A fost o seară a tinereţii, a prieteniei, a exprimării talentelor, voinţei, dedicaţiei şi pasiunii, fără de care nu poţi reuşi în viaţă.
Totul a fost gândit şi derulat în jurul lansării volumului de proză, considerat de editori, de critică, un debut remarcabil, o carte surpinzătoare, nu numai ca subiect, eroi, personaje, acţiune, ci şi având în vedere vârsta autoarei, Teodora Smîntancă -Strugariu, unul dintre tinerii-minune ai Bacăului, după cum o caracteriza Adrian Jicu, moderatorul evenimentului. „Absolventă a Școlii nr. 10 din Bacău și elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, ea a obținut câteva premii internaționale cu adevărat remarcabile, fiind olimpică nu doar la limba germană, ci și la biologie. E foarte multă pasiune și foarte multă muncă în spatele acestor rezultate de excepție, cu care școala băcăuană se poate mândri, fiindcă ea excelează nu doar la concursurile și olimpiadele școalre, ci și în domeniul literaturii. La 17 ani, a publicat un consistent și surprinzător roman, „Pentru Elise” (Editura StoryCraft, Bucureşti), în care reconstituie, cu mână sigură, povestea dramatică a balerinei care a fost marea iubire a celebrului compozitor Ludwig van Beethoven. O carte remarcabilă, care nu e cu nimic mai prejos decât producțiile multora dintre scriitorii profesioniști din literatura contemporană”, a spus Adrian Jicu.
Au venit la lansare Roxana Popa, editorul volumului, fondatorul editurii StoryCraft, Daniel Zărnescu, colegi, prieteni, părinţii, foarte mulţi tineri. Cu un traseu de care nu mulţi tineri la început de drum au parte, a beneficiat de Programul pentru tinerii scriitori, apoi de o bursă la „Şcoala de scris”, un proiect coordonat de Daniel Zărnescu, dar şi de sprijinul necondiţionat, profesionist al editoarei cărţii, Roxana Popa, care a precizat că „în spatele unei cărţi, mai ales a unui roman, cum este cel al Teodorei, este talent, îndemânare, dar şi ştiinţă, aceasta fiind ceea ce Daniel Zărnescu îi învaţă pe tineri”.
Teodora s-a destăinuit auditoriului, a povestit momente mai bune şi mai puţin bune din „bucătăria” acestei cărţi, din dificultăţile documentării, cât şi a elaborării şi scrierii volumului „Pentru Elise”, lansarea fiind un bun prilej de a intra în intimitatea laboratorului de creaţie a unei cărţi.