Primarii blocate de datorii
Au venit la putere „ai nostri”, adica ai lor, de la USL, si s-au bucurat. Si-au zis ca de-acum vor avea bani pentru investitii, utilitati, protectie sociala, salarii. Edilii social-democrati constata, acum, ca „punga e goala”. Nici ceilalti, din Opozitie, nu stau mai bine chiar daca unii au prins ceva cheag in mandatul trecut. „Am auzit ca va fi o rectificare”, se amagesc primarii.
Poduri incepute si neterminate, drumuri pentru care exista doar studiul de fezabilitate, cladiri care ar fi trebuit inaugurate din 2010, dar nu au ferestre si usi. Investitiile administratiei sunt blocate sau intrerupte din cauza saraciei. „Stam prost cu banii pentru ca nu ne-au dat nimic!”, spun edilii, referindu-se la guvernantii USL. In multe cazuri, datoriile catre constructor sunt uriase. „Avem de platit 11,6 miliarde de lei vechi societatii Alconep Tg. Ocna, pentru un pod, arata Constantin Radulescu, primarul din Asau. Trebuia sa toarne banda de asfalt, dar s-a oprit.” Edilul mai are doua investitii blocate. „Facem un pod la Mazilu cu Global Invest, dar din cauza datoriilor sta neterminat. A fost inceput in 2006, dar abia acum s-au turnat culeiele. Daca ar turna si grinzile s-ar putea trece macar cu piciorul”, arata edilul, adaugând ca, in timp, a achitat 4,5 miliarde firmei si mai are de platit inca 8. Pentru podul de la Agastin, unde „e turnata doar o pila, pe mijloc”, mai sunt necesare 13 miliarde, iar drumul spre Apa Asau nici nu e inceput. Exista studiul de fezabilitate si cine stie, poate cândva, cineva il va asfalta… „Ne-au cerut din saptamâna in saptamâna date, situatii… Noi asteptam, am auzit ca va fi o rectificare”, spune Constantin Radulescu.
Ungureanu i-a dat, Ponta i-a luat!
Primarii se plâng ca „punga e goala” si nu pot sa-i convinga pe constructori sa lucreze fara bani. Exista si cazuri in care firma a terminat lucrarile, dar nu si-a incasat banii, iar primari se tem ca urmeaza blocarea conturilor: „Pentru proiectul integrat, realizat pe Masura 322, care cuprinde 7,3 km de drum, un centru de zi si doua poduri, avem de platit constructorului 6,4 miliarde de lei vechi. Daca nu-i platim, exista riscul ca in decembrie sa avem conturile blocate”, arata Ionel Galatanu, primarul din Odobesti. A facut economii la sânge, dar oricât s-a straduit nu a reusit sa achite restanta. „Am strâns toate gaurile, nu mai am nicio gaura la curea!” spune edilul, care se considera discriminat: „Intrebati cât s-a dat la Traian sau Tamasi! Daca imi dadeau si mie 5-6 miliarde, ca altora, nu ajungeam in situatia asta. Eu am primit anul trecut 2,35 miliarde, iar anul acesta mi-au luat 5,5. Dragos Benea mi-a luat 1,5 miliarde, iar Guvernul Ponta, 4. Ungureanu mi-a dat 4 miliarde, iar Ponta mi le-a luat!” Cea mai grava situatie e in Prajesti, unde primarul Eugen Antica, pe lânga faptul ca are un sediu de primarie neterminat, nu poate face niciun fel de cheltuieli din cauza datoriei: „Trebuie sa viram in fiecare luna 5 suta din arierate, dar noi suntem in litigiu. Curtea de Conturi zice ca am platit prea mult, Rombet zice ca prea putin. Ne judecam, dar daca factura este emisa suma respectiva e considerata datorie”, arata edilul.
La Primaria Prajesti e „blocaj total”
CL Prajesti a achitat firmei 4,1 miliarde de lei vechi si are o restanta de 1,45 miliarde de lei. „Nu e terminata constructia, spune Eugen Antica. Nu sunt facute interioarele, nu are montata centrala, nu are ferestre si usi… Ei mai vor bani, iar zice ca le-am dat 2,2 miliarde in plus si ca nu au facut lucrari de banii astia.” Din cauza asta, nu poate plati utilitatile, salariile etc. Ieri, edilul a trimis un memoriu Ministerul Finantelor Publice, in care solicita sprijin „in deblocarea alocarii unor sume provenite de la bugetul de stat”, mai exact a cotelor defalcate din TVA si din impozitul pe venit si a sumelor destinate echilibrarii bugetelor locale. MFP a decis ca primarii care nu achita lunar 5 la suta din restante nu mai primesc niciun leu de la buget. Eugen Antica mai arata ca „arieratele nu sunt sume real datorate, ci facturi emise prin incalcarea clauzelor contractuale”, prin urmare cere MFP precizari la Legea 273 care sa excluda din calcul sumele aflate in litigiu, mai exact, cele 2,2 miliarde datorate Rombet. In lipsa lor, arata disperat primarul, comuna Prajesti „nu va putea respecta prevederea legala privind pragul de 5 la suta al arieratelor achitate lunar, fapt ce va avea drept consecinta sistarea iluminatului public, neplata salariilor, a serviciilor de deszapezile, salubrizare, a asistentei sociale a persoanelor cu handicap institutionalizate in centre rezidentiale” etc. „Va rugam sa ne ajutati” si „sa nu ezitati sa ne contactati”, scrie, in final, Emil Antica, oferând MFP toate datele de contact (telefon, fax, mail) si implorând, disperat, un raspuns.