23 ianuarie 2025

Pentru că nu le e frică, pot face ce vor

În luna martie a acestui an, o pană de oxigen la un spital din Iordania a ucis 10 pacienți care erau tratați de COVID. «Dezastrul, despre care politicienii și activiștii locali au spus că a scos la iveală neglijența gravă în sistemul de sănătate de stat în timpul unei creșteri a infecțiilor cu COVID-19, a stârnit proteste antiguvernamentale în multe orașe», scrie Jerusalem Post. Ministrul Sănătății a demisionat după incident, premierul a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru acest dezastru.

Imediat după moartea celor zece pacienți, regele Abdulah a vizitat spitalul și i-a certat public pe cei responsabili. În lunile următoare, au fost demiși zeci de oficiali din spitalele de stat în cadrul unei campanii care a vizat proasta gestiune și corupția; Guvernul a investit zeci de milioane de dolari pentru instruirea și recrutarea lucrătorilor din domeniul sănătății în spitalele confruntate cu o lipsă acută de cadre calificate. Duminică, un tribunal a condamnat cinci persoane, între care și directorul spitalului, la câte trei ani de închisoare pentru moartea celor zece pacienți.



Și acum să vedem ce este la noi. Mai știe cineva câte incendii au fost în spitale anul acesta? Câți pacienți au murit arși de vii? Mai ținem minte cum și la noi au murit pacienți din cauză că s-a defectat instalația de oxigen? S-a întâmplat ceva după aceste incidente? A fost găsit un responsabil, a fost pedepsit cineva? S-a făcut o analiză, s-au luat măsuri? A făcut șeful statului vreun gest în această direcție? Guvernul a decis să ia măsuri? Justiția a avut vreun cuvânt de spus? Nimic nu s-a întâmplat. De ce? Pentru că nu a existat nici o presiune din partea cetățenilor.

În Iordania, în timp ce regele îi muștruluia pe responsabilii din Sănătate, poliția se chinuia să țină mulțimile în afară spitalului în care se află șeful statului. În orașele țării, cetățenii au demonstrat și au cerut să se ia măsuri. Oficialii au demisionat de frica manifestațiilor. Regele a încercat să evite demonstrațiile și să readucă pacea pe străzi. Întreg establishmentul tremura de frica unei revoluții. Și pentru că frica păzește bostănăria, s-au luat măsuri. Guvernul a făcut curățenie în conducerile spitalelor, a investit în pregătirea de cadre, a făcut ceea ce trebuia să facă. Justiția a cercetat și a pedepsit.

La noi?! La noi nu a căzut nici un cap, nu s-a găsit nici o responsabilitate, nu s-a luat nici o măsură. Totul este perfect la noi. De aia își și permit să ne scuipe semințe în cap toți idioții.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img