24 noiembrie 2024

Pensionarii cu handicap vizual grav sau alte forme de handicap vor beneficia de indemnizaţie lunară de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2025

Într-o şedinţă de guvern desfăşurată joi, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede acordarea unei indemnizaţii lunare de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav sau accentuat, începând cu 1 ianuarie 2025. Această măsură este destinată să sprijine persoanele aflate în dificultate, asigurându-le o sursă de venit suplimentară, în contextul pensionării.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat modificările aduse Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, precizând că noile reglementări vor asigura, începând cu data menţionată, o indemnizaţie lunară de solidaritate pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, respectiv pensionarii pentru limita de vârstă care au un handicap vizual grav, grav sau accentuat.



Cuantumul indemnizaţiei de solidaritate

Indemnizaţia va fi stabilită în raport cu pensia pentru limita de vârstă a beneficiarilor, iar valoarea acesteia va creşte anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referinţă (ISR), plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Astfel, pensionarii cu handicap vor avea un venit mai mare în concordanţă cu evoluţia economică a ţării, contribuind la o viaţă mai decentă pentru aceştia.

Puncte de sprijin pentru pensionarii cu handicap

Actul normativ prevede şi introducerea unui sistem de puncte de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, precum şi pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat care vor deveni pensionari după 1 ianuarie 2025. Aceste puncte de sprijin se vor acorda în funcţie de stagiul de cotizare al persoanei respective, fiind de 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu realizat în condiţii de handicap vizual grav sau grav, respectiv 0,5 puncte pentru fiecare an în condiţii de handicap accentuat. Valoarea unui punct de sprijin este echivalentă cu 0,125 din ISR.

Măsuri suplimentare pentru incluziune socială

În paralel, Guvernul a instituit o măsură importantă pentru sprijinirea angajatorilor care doresc să încadreze persoane cu dizabilităţi în muncă. Astfel, angajatorii vor fi obligaţi să demonstreze că au solicitat ajutorul organizaţiilor reprezentative în vederea includerii în muncă a persoanelor cu dizabilităţi. Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de a consolida incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în societate, în contextul în care integrarea acestora pe piaţa muncii rămâne o prioritate pentru autorităţile române.

Implementarea măsurilor

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială va fi responsabilă de implementarea acestor măsuri, iar prestaţiile sociale vor fi acordate pe baza informaţiilor furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice. Astfel, procesul de acordare a indemnizaţiilor şi punctelor de sprijin va fi centralizat şi coordonat de instituţiile competente.

Această ordonanţă de urgenţă vine ca o măsură concretă de susţinere a celor mai vulnerabile grupuri sociale, având scopul de a asigura un trai mai bun pentru pensionarii cu dizabilităţi grave şi de a încuraja integrarea acestora în diverse activităţi economice şi sociale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014