Centrul “Betania” e construit de octogenari
Chiar daca e criza, Asociatia Betania e in plin santier. Peste o luna, va fi dat in folosinta Centrul multifunctional pentru tinerii cu handicap. Cladirea a fost ridicata de voluntarii olandezi, toti pensionari, cu materiale aduse exclusiv din Tara Lalelelor.
Cladirea Centrului Multifunctional “Betania” a costat 120.000 de euro, ca sa fie data in folosinta la cheie. La suma aceasta, se vor adauga cheltuielile cu mobilierul si aparatura multimedia. Imobilul va servi drept loc de socializare pentru tinerii cu handicap, care stau inchisi in casa cu anii, neavand unde sa mearga. Lucrarile, incepute in primavara, au ajuns la finisaje. Andre Muit, presedintele Asociatiei Betania, ne invita sa vedem ce s-a facut pana acum. Cativa barbati cu parul alb muncesc preocupati si senini, fara sa ne priveasca. Sunt surprinsa ca nimeni nu se opreste din activitate la sosirea noastra. Mai constat, invidioasa, ca pensionarii olandez arata ca niste sportivi aflati in plina activitate, nu ca niste mosnegi. Ei sunt doar cinci dintre cei 40 de voluntari pensionari veniti sa construiasca in Bacau. Seful acestei echipe are 82 de ani. De la fundatie la acoperis, totul e facut de mana olandezilor. Acum se lucreaza la interioare. Sunt tare curioasa sa aflu de ce fac asta. “Oriunde e de munca, dar Romania reprezinta o alta cultura si, construind, vrem sa o ajutam pe termen lung”, marturiseste Theo. Imi dau seama ca nu a inteles intrebarea si asta pentru ca i se pare absolut firesc sa muncesti si sa fii util toata viata. Voiam sa stiu de ce nu se distreaza sau nu odihneste acum, la pensie, in loc sa monteze usi. Presupun ca orice om are niste pasiuni. “Intr-adevar, avem hobby-uri, dar eu doresc sa adaug ceva vietii mele, sa ramana ceva in urma mea si in alte tari”, spune Theo, ca un cetatean al planetei, nu doar al Olandei.
Fostii piloti vopsesc usi
Leo chituieste geamurile, Peter si Andre vopsesc tamplaria, Hans fixeaza placile de rigips pe tavan, iar Theo monteaza usile. Toti cei 40 de pensionari locuiesc in zona aeroportului din Amsterdam si sunt fosti piloti sau ingineri constructori. “Am lucrat in aviatie cam toata viata. Am condus avioane si elicoptere militare, iar in ultimii 20 de ani, am lucrat in politia olandeza. Cand am vazut ca in asociatiile caritabile se castiga mult la salariu am vrut sa ma implic si am venit in Bacau”, explica Peter. Curand, voluntarii olandezi isi vor incheia munca aici si, dupa taierea panglicii, vor pleca spre alt proiect. In Centrul Multifunctional, zeci de tineri cu sindrom Down, autism sau alte maladii vor putea sa picteze, sa realizeze bijuterii din margele, martisoare, felicitari si obiecte decorative. “Este o facilitate pentru tinerii cu dizabilitati, mai ales pentru cei cu dizabilitati psihice, care stau acasa si sunt disperati sa mearga undeva”, arata Andre Muit. Aici, nu vor mai constata, cu amaraciune, ca ii enerveaza pe oameni, ca ii incurca, nu vor mai fi respinsi sau ignorati. Vor urmari filme impreuna, vor discuta si se vor imprieteni. Vor putea organiza si cluburi bazate pe o pasiune comuna. Important e ca, de la 1 noiembrie, nu se vor mai simti atat de singuri.
Silvia Patrascanu