21 ianuarie 2025

Pensionari datori vanduti la stat

Executati silit

Aproape 3.000 de pensionari au restante la banci, casele de ajutor reciproc ori la taxe si impozite. Unii dintre ei au datorii chiar la mai multi creditori. Ei raman cu jumatate din pensie.

Mii de batrani au poprire pe pensie, ca urmare a faptului ca fata de ei s-a instituit executarea silita de catre creditori sau institutiile la care sunt datori. Cei mai multi inregistreaza restante la rambursarea unor imprumuturi pe care le-au facut la banci sau la casele de ajutor reciproc. Altii au datorii la taxe si impozite, la Casa de Sanatate ori la Directia Finantelor Publice. In momentul de fata, Casa Judeteana de Pensii are de la institutiile abilitate nu mai putin de 7.533 de adrese de poprire. Astfel, aproape 3.000 de pensionari au poprire pe pensie, majoritatea dintre ei fiind datornici la creditori. Raportat la numarul total al pensionarilor, debitorii reprezinta 1,8 la suta dintre ei, ceea ce nu este ingrijorator. Dar destul de multi dintre restantieri au doua sau chiar trei popriri pe pensie, ceea ce inseamna ca s-au imprumutat la tot atatia creditori si nu au mai dat banii inapoi. Totusi, fata de anii anteriori, situatia este neschimbata. "Comparativ cu anii anteriori numarul debitorilor nu este in crestere, dar nici in scadere, se mentine cam in aceleasi limite, a spus Liviu Cretu, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii. Se constata, insa, ca din randul pensionarilor mereu cam aceleasi persoane sunt debitoare. Debitele sunt retinute la primirea adreselor de infiintare a popririi, pana la o treime din pensie, conform Codului de Procedura Civila. In cazul celor care au doua sau mai multe popriri, putem sa ne ducem cu retinerile pana la 50 la suta din venit, cu conditia ca suma care le ramane sa nu fie mai mica de o treime din castigul salarial minim net pe economie, adica de 230 de lei."

Datorie de aproape doua milioane de lei



Cativa dintre debitori au de dat sume imense la stat. Ei au fost actionari unici ai unor societati comerciale care au dat faliment si se inregistreaza cu datorii uriase la bugetul de stat, la cele de sanatate, de pensii si de somaj. Doar trei pensionari au de platit la aceste bugete nu mai putin de 1.900.000 lei noi. Unul dintre ei are de achitat 1.300.000 lei, altul, 350.000 lei iar cel de-al treilea, 250.000 lei. Suma datorata de catre toti ceilalti aproape 3.000 de pensionari nu reprezinta nici 10 la suta din debitul celor trei. Dar, oricum, si ei vor trebui sa rabde mult timp de acum incolo, pentru ca sperante mari de majorare a pensiei nu sunt. Camera Deputatilor a aprobat deja marti o lege de inghetare a pensiilor si in 2012, care va fi contestata de catre Opozitie la Curtea Constitutionala. Cu o foarte mare prudenta, unii guvernanti au anuntat, totusi, ca pensiile s-ar putea indexa cu 3 pana la 5 la suta, incepand cu luna aprilie, anul viitor, dar daca evolutia economiei nationale va permite acest lucru. Cei mai multi batrani nu cred ca aceasta minune se va intampla sau, daca se va produce, nu va insemna mare lucru. "Promisiuni sunt, dar n-ajuta mai cu nimic. Costurile sunt mari iar banii pe care ii primim sunt egali cu zero", ne-a spus Rodica Branisteanu. In prezent, in judetul Bacau sunt aproape 144.000 de pensionari care provin din sectorul de stat, cu o pensie medie de numai 773 lei. Cei care s-au pensionat la implinirea varstei standard de pensionare numara 98.000, dar nici acestia nu au o pensie de invidiat. Raportat la numarul lor, pensia medie este de 904 lei. Despre venitul pensionarilor agricultori, care numara 21.600 de persoane, nici nu mai vorbim. Pensia medie a acestora este doar de 311 lei. Statul vine in completare pana la 350 lei, cat reprezinta pensia sociala. Daca avem in vedere faptul ca unui datornic i se retine o treime din venit, atunci celui cu pensie de agricultor ii mai raman ca sa traiasca 230 de lei.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img