15 ianuarie 2025

Pensiile mici vor fi majorate cu un procent mai mare

Majorarea și recalcularea pensiilor par să fi intrat în linie dreaptă. Cel puțin așa rezultă dintr-un interviu acordat recent unui post central de televiziune de către Marcel Ciolacu, primul-ministru al României.

Astfel, acum 2 zile, premierul a declarat că mai mult ca sigur proiectul noii legi a pensiilor va fi finalizat până la 1 noiembrie și că își dorește ca actul normativ să fie promulgat înainte de 1 ianuarie 2024, încât să intre în vigoare la începutul anului viitor. În ceea ce privește majorarea pensiilor la 1 ianuarie 2024, demnitarul a spus că, în medie, se vrea să fie mărite cu 15 la sută, dar mai mult ca sigur vor crește cu minimum inflația luată în calcul. Totuși, pensiile mari vor fi indexate numai cu 5 la sută, iar cele mici, cu 20 la sută.



Așadar, pensionarii cu venituri mici vor avea parte de cea mai mare majorare. Cât despre recalculare, în acest moment guvernanții vorbesc despre 3 scenarii. Prima variantă, care este cea preferată de către Coaliția de guvernare, are în vedere ca determinarea cuantumului pensiei să se facă exclusiv pe baza contribuției la sistemul public și a vechimii în muncă.

Pentru a stimula rămânerea în activitate a salariaților în vârstă, acestora le vor fi acordate puncte în plus, dacă vor munci după vârsta de 65 ani. Dar bărbații vor fi cei mai avantajați de noua lege pentru că se pensionează la 65 ani, în timp ce femeile ies la pensie, în prezent, la 61 ani și 9 luni, vârsta de pensionare a lor urmând să crească la 63 ani, până în 2030.

Deocamdată, guvernanții caută mecanisme de corecție pentru a nu fi o diferență atât de mare între bărbați și femei. Oricum, Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați (deci toți ar urma să iasă la pensie la 65 ani) până în anul 2035.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img