27 noiembrie 2024

Pensii recalculate, abia peste un an și jumătate

După ce și-au pierdut speranța că punctul de pensie va fi majorat așa cum prevede Legea 127/2019, pensionarii trăiesc o nouă dezamăgire amară. Ei nu se vor mai bucura de la 1 septembrie 2021 de pensii recalculate, potrivit aceleiași legi, care, în majoritatea cazurilor, ar fi fost mai mari. Și aceasta deoarece Puterea actuală este decisă să înlocuiască actul normativ menționat mai sus cu o nouă lege, care ”să conțină o formulă de calcul al pensiilor sustenabilă și care să aducă contributivitate și echitate”, după cum a declarat joi, 28 ianuarie, într-o conferință de presă, Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Proiectul noii legi ar urma să fie elaborat de Ministerul Muncii într-o lună. În aceeași conferință de presă, Raluca Turcan a mai precizat că în următoarele 18 luni, de acum încolo, toate pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va înlătura situațiile ”când la muncă și pregătire egală, contribuție egală, pensiile sunt considerabil diferite”. În vederea recalculării, Ministerul Muncii va începe evaluarea tuturor dosarelor din sistemul public de pensii, ”așa cum prevede art.157, alin.2, din Legea 127, pubicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019”. Noua formulă de calcul va conține indicatorii incluși în dosare. Acești indicatori ”se referă la detalieri ale stagiului de cotizare sau de vechime în muncă, de asemenea, la veniturile de natură salarială, perioadele necontributive care au mai multe imputuri, mai multe variante”. Din această detaliere este greu de spus ce va aduce nou actul normativ care va înlocui Legea 127/2019, mai ales că și aceasta prevede un mod de calcul care ține cont de stagiul de cotizare, câștigurile salariale, sporurile cu caracter permanent, acordul global etc.



Este cert, totuși, că actualul Guvern își propune ca prin noua lege să elimine inechitățile, astfel încât să nu mai fie diferențe în ceea ce privește cuantumul pensiei între pensionarii cu aceleași stagii de cotizare și venituri salariale și care au avut aceeași carieră. După recalculare, care va fi încheiată peste un an și jumătate, cele mai multe pensii vor crește. Dar vor fi și cazuri în care va rezulta un cuantum mai mic decât cel aflat acum în plată. În această situație pensionarul va rămâne cu pensia pe care o avea la momentul recalculării. Până la finalizarea acestui proces, pensiile vor fi calculate în baza legii existente. Dar, până la 1 septembrie 2021, este valabilă Legea 263/2010. De atunci ar trebui să intre în vigoare Legea 127/2019. Ministrul Muncii a mai declarat că acest act normativ va fi prorogat (amânat), dar nu a precizat dacă se prelungește valabilitatea Legii 263/2010, după 1 septembrie 2021. Să mai notăm că în aceeași conferință de presă a menționat că a propus ca pensiile să fie indexate anul acesta, dar a evitat să precizeze cu cât și de când.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014