Legea pensiilor, adoptată la finalul anului trecut, ar putea să fie supusă unor noi modificări înainte de a intra în totalitate în vigoare, în contextul în care două inițiative legislative au fost depuse la Parlament.
Un grup de parlamentari propune mărirea pensiilor pentru persoanele care au muncit în cadrul fostelor cooperative agricole de producție (C.A.P). Această inițiativă vine la peste 35 de ani de la Revoluție și este considerată o mișcare tardivă, dar necesară pentru a asigura un trai decent acestor pensionari.
Argumentând că foștii lucrători din agricultură trăiesc cu pensii foarte mici care nu le asigură un trai decent, propunerea sa vizează majorarea punctajului anual de pensie pentru aceștia, de la 0,57255 puncte la 1 punct. Această măsură ar reflecta mai bine contribuția acestor persoane la economia țării și ar asigura o creștere semnificativă a pensiilor.
Statisticile arată că majoritatea pensionarilor din agricultură sunt femei, care, pe lângă munca în CAP-uri, au avut responsabilități suplimentare în gospodărie și în creșterea copiilor. Propunerea își propune să corecteze această inechitate socială și să ofere un sprijin real acestor femei în vârstă, care se confruntă cu dificultăți financiare.
În paralel, un alt grup de parlamentari propune modificări pentru reducerea vârstei standard de pensionare a mamelor.
Această inițiativă vizează acordarea unor beneficii suplimentare pentru femeile care au născut și crescut copii, eliminând condiția realizării unui stagiu complet de cotizare contributiv.
Propunerea este concepută pentru a oferi oportunitatea de pensionare mai devreme pentru aceste femei, recunoscând contribuția lor la creșterea populației și a societății.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.