Ca si cum nu ar fi de ajuns ca una sau mai multe boli i-au napadit la o vârsta tânara, multi pensionari de invaliditate s-au trezit ca, desi suferinta lor s-a agravat, vor beneficia de o pensie mai mica. In acest sens, numerosi pensionari de boala ne-au sesizat ca prin trecerea de la un grad inferior la unul superior de invaliditate, ca urmare a agravarii starii lor de sanatate, au pierdut la pensie.
Altii, proaspat pensionati de boala, reclama ca ei beneficiaza de o pensie mai mica fata de altii, care au fost pensionati anterior, in aceleasi conditii. Si faptele semnalate se confirma. Pusa in fata acestor sesizari, Alina Iftode, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau, ne-a declarat:
„Potrivit Legii 263/2010, persoanelor care sunt pensionate cu gradul trei de invaliditate, din cauza unor boli obisnuite, nu li se mai acorda stagiul potential de cotizare. Acesta este diferenta dintre stagiul de cotizare prevazut de lege pentru iesirea la pensie de limita de vârsta si cel efectiv realizat de catre fiecare. Este vorba despre persoanele nou pensionate, precum si despre cele care trec la gradul trei, ca urmare a ameliorarii starii de sanatate. Daca boala invalidanta este una obisnuita, pentru ele cuantumul pensiei este stabilit in functie de stagiul efectiv realizat.
In plus, aceeasi lege prevede ca la gradul trei, pentru stagiul potential, punctajul lunar acordat va fi de 0,35 fata de 0,40, cât a fost mentionat in Legea 19/2000”. Diferente in minus sunt si pentru cei cu gradul I sau II de invaliditate. Pentru primii punctajul acordat pentru stagiul potential este de 0,70 fata de 0,75 iar in cazul celei de-a doua categorii, de 0,55 comparativ cu 0,60, anterior.
Pe lânga aceste dezavantaje, femeile pensionate de invaliditate sunt afectate si prin aceea ca pentru ele stagiul de cotizare impus tot creste si dupa 2015, astfel ca valoarea punctajului rezultat scade mereu, deoarece impartirea punctului se face la mai multi ani de vechime in munca. Asadar, cele mai multe cazuri de diminuare a pensiei ca urmare a trecerii de la un grad la altul se intâlnesc in rândul femeilor.
Sunt afectate chiar si cele care trec de la gradul III la II care inseamna pierderea suta la suta (fata de 50 la suta) a capacitatii de munca, dar cu pastrarea posibilitatii de autoingrijire. De exemplu, o pensionara de gradul III care a avut 530 lei, prin trecerea la gradul II, a ajuns sa aiba o pensie de 460 lei. „Noi stim despre asemenea cazuri, dar trebuie sa aplicam legea. Speram, insa, ca ea va fi imbunatatita, pentru ca orice lege este perfectibila”, a conchis directorul Casei de Pensii Bacau.