8 septembrie 2024
ActualitatePensia minimă, după noua lege

Pensia minimă, după noua lege

Dacă actuala Coaliție va rămâne în formula existentă în prezent, Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii va fi aplicată și nu va suferi decât puține modificări. Una din noutățile prevăzute de actul normativ se referă la pensia minimă.

Aceasta se stabilește în procente din salariul minim brut pe țară, în funcție de stagiul de cotizare acumulat. Procentul minim este de 45 la sută aferent stagiului minim de cotizare (15 ani), la care se adaugă câte 1 la sută pentru fiecare an lucrat în plus, fără a depăși 75 la sută din salariul minim brut pe economie.

Pensia minimă se acordă pensionarilor în situația în care cuantumul cuvenit sau aflat în plată este mai mic. În cazul pensionarilor care au o vechime în muncă între 10 și 15 ani, pensia se determină în raport de stagiul de cotizare, într-o proporție de 40 la sută din salariul minim brut pe țară.

La acest procent se adaugă câte 1 la sută pentru fiecare an realizat în plus în intervalul de vechime de 11 și 14 ani inclusiv. Dacă o persoană s-a pensionat pentru limită de vârstă în conformitate cu legislația anterioară care prevedea un stagiu minim de cotizare mai mic de 10 ani, în condiții de handicap sau ca nevăzătoare, pensia va fi de 40 la sută din salariul minim brut pe țară.

Așadar, cine a muncit mai puțin de 15 ani beneficiază de pensie, dar aceasta va fi în raport de salariul minim brut pe economie. Cei care primesc pensie de urmaș au dreptul la cel puțin 35 la sută din salariul minim, cu respectarea prevederilor art.91, al.3. Cuantumul pensiei minime se va modifica ori de câte ori se va schimba salariul minim brut pe țară.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img