12 ianuarie 2025

Penalizati pe banii lor

CET nu-si plateste datoriile catre asociatii

O asociatie de proprietari din Bacau se chinuie de cativa ani sa recupereze de la CET banii pe care i-a cheltuit pentru contorizare. Procesul merge in ritm de melc. In timp ce o asociatie vecina, aflata in aceeasi situatie, a castigat procesul, Asociatia 116 trebuie sa astepte urmatorul termen, stabilit in noiembrie. In acest timp, curg penalitatile de la furnizorul de agent termic si controalele de la primarie.

In anul 2003, CET Bacau a anuntat asociatiile de proprietari ca pot demara contorizarea la nivel de scara de bloc, pe cheltuiala proprie, urmand ca furnizorul de agent termic sa le deduca sumele din facturile viitoare. Una dintre firmele agreate de CET a fost SC ROMIAM-BAC SRL, al carei administrator era presedintele Asociatiei de proprietari 112. Aceasta societate a castigat dreptul de a monta contori in asociatiile: 112, 113, 133, 118, 100, 116 si 119. Dupa ce s-a incheiat actiunea de montare a contorilor, CET a decontat la Asociatia 112 doar 10 contori din cei 32 montati. Alte asociatii nu au vazut nici macar atat din ceea ce au cheltuit. Furnizorul de agent termic a pretextat ca a organizat propria sa licitatie pentru contorizare si a obtinut un pret mult mai mic decat cel pentru care a contorizat SC ROMIAM-BAC SRL. Era firesc sa se obtina un tarif mai mic, deoarece societatea de termoficare a contorizat pe scara larga, nu doar la nivel de cateva asociatii. Desi CET s-a folosit de gigacalorimetrele montate de SC ROMIAM-BAC SRL, a refuzat sa le deconteze. Firma care le-a montat nu a iesit in pierdere: a incasat banii din sumele platite de locatari ca intretinere. Prin urmare, asociatiile au inceput sa adune restante la plata facturilor catre CET, care le-a dat in judecata si le-a perceput penalitati de intarziere.

CET, buna de plata



La Asociatia de proprietari 112, cele 22 de gigacalorimetre si manopera au costat 1,8 miliarde lei vechi. In 2006, Asociatia 112 a dat in judecata CET, solicitand obligarea societatii la plata sumei reprezentand contravaloarea contorilor de energie termica si penalitatile de intarziere. Hotararea instantei a fost in favoarea asociatiei, deoarece contorizarea s-a realizat cu acordul CET, iar furnizorul a recunoscut gigacalorimetrele si a facturat tot timpul consumul pe baza lor. CET Bacau a facut recurs, insa a pierdut. Este definitiv si irevocabil ca furnizorul de agent termic va suporta costul contorilor montati la As. 112, dar si cheltuielile de judecata de 7954 lei.

De 3 ani prin tribunal

Aflata intr-o situatie similara, Asociatia 116 nu a avut acelasi noroc. “De 3 ani ne chinuim prin procese, ne-a declarat presedintele Ciprian Parinceanu. Luna trecuta, instanta a stabilit urmatorul termen in noiembrie. In tot acest timp, figuram cu mari datorii la CET si suntem penalizati. Suntem in fruntea datornicilor, desi mare parte din suma care ni se pune in carca trebuie sa o primim noi de la CET. Figuram cu 7 miliarde lei vechi, dar datoria noastra reala este de 1,5 miliarde, din care 1 miliard este datorat de numai 20 de familii.” Reprezentantii asociatiei spun ca nu inteleg de ce nu-si achita CET datoriile pentru contori, cand acestia au fost montati cu acordul sau. CET va proceda astfel, dar numai acolo unde exista o hotarare definitiva si irevocabila a instantei. “Vom deconta contorii prin compensare, ne-a declarat in cazul Asociatiei 112 Elena Cirnu, purtator de cuvant al CET. Diferenta va fi acoperita tot prin compensare, din debitul asociatiei catre CET.”

Doina Mincu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img